Mensen nemen gemiddeld 35.000 beslissingen per dag

Wanneer we kijken naar de mens, dan nemen we vaak alleen het gedrag waar. Met ons gedrag beïnvloeden we altijd. Want ook al doen we niets, zelfs dan heeft dit invloed op jezelf en je omgeving.

Een klein gedeelte van dit gedrag wordt bewust aangestuurd. Hoe wordt het grotere deel dan aangestuurd? Onbewust! Onze onbewuste aansturing bepaalt dan ook voor het grootste deel hoe we zijn, handelen en hoe we door onszelf en de omgeving worden ervaren.

Een stukje achtergrond

Vanaf het moment dat we geboren worden, groeien we op in een maatschappij die ons cultiveert. We weten dat ieder mens uniek is en zijn eigen talenten heeft. Hoe past deze uniekheid in onze hedendaagse maatschappij, en kan dit tot volle wasdom komen? Het cultiveren zorgt er voor dat we ons maar deels bewust zijn van wat we in huis hebben. Daarnaast laten we mogelijk ook een deel bewust niet zien, omdat we het idee hebben dat het niet passend zou zijn.

Neem situaties in het HR-werkveld als voorbeeld

Bijvoorbeeld de werknemer die zijn werk niet goed gepland krijgt en hierdoor minder uit de verf komt. Mogelijk komt dit doordat deze werknemer dit werk op een bepaalde manier moet doen, maar hier het belang niet van inziet. Hoe bijzonder maar ook prachtig is het dan om te ontdekken dat diezelfde persoon bijvoorbeeld in zijn sport wel alles goed regelt en organiseert. Blijkbaar is het talent er, maar laat iemand het niet altijd zien.

Hoe bewust ben jij je van de kwaliteiten in je organisatie?

Hoe bewust ben jij je binnen jouw organisatie van het zichtbare potentieel? En ook juist het nog niet zichtbare potentieel van je mensen? En hoe bewust ben je je van de onbewuste aansturing van ons gedrag en de impact die dit heeft op het dagelijks reilen en zeilen binnen je organisatie? Deze vragen geven stof tot denken. Carl Jung gaf hier een mooie verwijzing naar.

“Who looks outside, dreams. Who looks inside, awakes”

Wat levert dit ons op?

Stel dat we met elkaar wakker worden door naar binnen te gaan. Om zicht te krijgen op wat zich in ons onbewuste afspeelt. Wat geeft ons dat dan? Dat geeft ons de mogelijkheid de gehele mens te zien met al zijn (on)benutte talenten. Het laat ons zien waar bijvoorbeeld de motivatie om zaken wel of niet op te pakken vandaan komt. Wanneer wel tot actie over te gaan en wanneer niet. Waarom de één nieuwe ideeën genereert terwijl de ander liever wat afrondt. Welke survival-routes er zijn ontwikkeld om problemen uit de weg te gaan en welke routes er zijn om doelen te verwezenlijken.

Gaat er een dergelijk proces zich binnen jouw organisatie voltrekken? Dan kan er een beweging in gang gezet worden waardoor juist zaken die voorheen minder floreerden, de juiste ontwikkeling kunnen doorlopen. De can not’s wordt een can do’s. De mensen voelen zich gezien en begrepen. Inzichtelijk wordt welke talenten zich nog kunnen ontwikkelen in verschillende programma’s. Er ontstaat meer zicht, begrip en onderlinge gedragenheid. En dit laat je dus naast bewust, het onbewuste tot verdere groei komen in jouw organisatie. 

Over myHBMcenter

myHBMcenter is het centrum van Human Being Management. Hier geloven we dat de mens meer is dan een human resource. Met de ACT®-meting maken we (on)bewuste talenten zichtbaar van individu, teams en organisaties.

Meer weten? Lees gerust verder!

Hoe werkt de ACT-meting?      E-book Human Being Management

pexels-monstera-5062811

[E-book] Human Being Management & ACT®-meting

Jouw coachee, collega of team zit vol met onbenut talent. Hoe zorg dat je dat je dit verborgen potentieel niet over het hoofd ziet?

Meer inzichten