De extravert vindt introverte mensen vaak saai en verlegen, waar andersom de introvert extraverte mensen als luidruchtig en ruimte innemend bestempelt. Naast dat dit algemene stereotyperingen zijn, zegt het ook iets over degene die dit van de ander vindt. In deze blog gaan we in op waar deze misvattingen vandaan komen, welke gedragskenmerken er over het algemeen gekoppeld zijn aan introversie en extraversie en hoe dit zich kan uiten in relatie tot een ander. Neem even de tijd om beide eigenschappen meer te waarderen en beter te begrijpen!
Energie uit sociale omgang
Oorspronkelijk zijn de termen introversie en extraversie door Sigmund Freud in het leven geroepen en vervolgens door Carl Jung in 1921 gebruikt om psychologische typen te kunnen omschrijven. Vertaald uit het Latijn is intro – (naar) binnen, extra – (naar) buiten en vertere – keren, wenden. Oftewel het verschil tussen introversie en extraversie is of dat bij introversie de energie naar binnen toe wordt gericht en bij extraversie naar buiten toe. Wat houdt dat in? Extraverten halen veel energie uit de sociale omgang met anderen. Bij voorkeur vormen zij hun mening of antwoord door hardop te denken. Zij hebben een rijk, extern sociaal leven en zoeken de buitenwereld op voor stimulatie. Introverten voelen zich daarentegen meer op hun gemak met hun innerlijke wereld van gedachten en gevoelens. Zij zijn selectiever in het onderhouden van hun sociale contacten omdat ze ook meer tijd alleen nodig hebben om hun energie weer in balans te brengen na sociale gelegenheden.
Schaal met kleurrijke variaties
Iemand is echter niet 100% onder te verdelen in introvert of extravert. Het ligt genuanceerder. En hoewel men beiden als tegenpolen ziet, wordt de mate van extraversie gemeten op een schaal waarop vele kleurrijke variaties mogelijk zijn. Daarnaast laat onderzoek zien dat iemand die op persoonlijkheidsniveau introvert is (trait-level) wel degelijk ander, extravert gedrag kan vertonen (state-level behavior). Bijvoorbeeld omdat men dit van diegene verwacht, of omdat hij of zij dit van zichzelf verwacht. Dit laat zien dat iemand, afhankelijk van de situatie, kan schuiven in de mate van introvert of extravert gedrag, ongeacht zijn of haar persoonlijkheid. In het dagelijks leven zie je dit regelmatig terug en mogelijk herkent u het ook bij uzelf. In contact met anderen is het vaak zo dat ‘people who are like each other tend to like each other’. Komt een introvert persoon in contact met een extravert persoon, of andersom, dan heeft men onbewust het liefst dat de ander meer naar zijn of haar eigen ‘stijl’ toe beweegt.
In de interactie kan het volgende ontstaan; personen gaan uit elkaar bewegen. Persoon A – die introvert is – zal in contact met persoon B – die extravert is – méér introvert gedrag vertonen in een onbewuste poging om de ander zijn of haar kant op te laten bewegen. Andersom zal de extraverte persoon B méér extravert gedrag vertonen, bijvoorbeeld door meer te praten, in een poging om de introverte persoon A zijn kant van de schaal op te laten bewegen. In plaats van naar elkaar toe te bewegen, bewegen persoon A en B in het gedrag wat ze laten zien uit elkaar. En dit kan energie kosten!
Tips voor energiebehoud
Hoe zorgen we er dan voor dat we meer naar elkaar toe bewegen? Of meer rekening met de ander houden zodat beide personen hun energie en kwaliteiten behouden? Hieronder een aantal tips:
Voor de extravert:
- Het liefst vormt de extravert een mening of antwoord door hardop gedachten op een rij te zetten. Een introvert doet dit intern. Bent u in een meeting vaak de eerste die antwoord geeft? Wacht even een moment af of schrijf uw gedachten op. Hiermee geeft u ruimte aan de introvert om zijn of haar gedachten intern te verwerken en vervolgens onder woorden te brengen.
- Heeft u een partner, vriend(in) of kind dat introverter is? Waarschijnlijk heeft hij of zij meer tijd nodig om de sociale batterij weer op te laden. Dit is te herkennen aan prikkelbaarheid, stil of gesloten zijn of simpelweg even geen zin hebben om te praten. U zou zomaar eens sneller kunnen herkennen dan de persoon zelf dat het even tijd is voor me-time. Bespreek het en maak hier tijd en ruimte voor zodat jullie eenmaal opgeladen weer de buitenwereld in kunnen treden!
Voor de introvert:
- Luister écht naar de extravert die als eerste reactie geeft en hardop denkend zijn mening vormt in plaats van dat je intern bezig blijft met jouw eigen gedachten. Mogelijk zitten er doeltreffende dingen bij die jou ook weer aanzetten tot denken.
- Merkt u dat uw extraverte partner, vriend(in) of kind onrustig is? Mogelijk heeft hij of zij een te lange periode te weinig externe prikkels of uitdaging gehad. Maak het bespreekbaar, geef ruimte aan de ander om zelf dingen te ondernemen (voor u weer een moment van me time!) of plan (als uw batterij is opgeladen) een nieuw uitje.
Kortom, een introvert kan een andere ‘gebruiksaanwijzing’ hebben dan een extravert. Al helemaal als het gaat om energiebehoud. Ga hierover met elkaar in gesprek wees nieuwsgierig naar wat de ander prettig vindt. Twijfelt u of u meer introvert of extravert bent? Dan kunt u uzelf de volgende vraag stellen: “Als ik echt moe ben en mijn batterij op moet laden, ben ik dan liever alleen of zoek ik anderen op?”