Wanneer je ‘ja’ zegt, zeg je ook ‘nee’ tegen wat anders.

Het pad van ontwikkeling en meer zicht krijgen op je onbewuste patronen, blijft een boeiend en ook van tijd tot tijd intens proces. Ik merk dit dagelijks bij mijn cliënten, en weet als geen ander dat dit bij mij ook zo werkt.

Recent werd ik me er bewust van, dat ik al een tijdje denk dat ik beter ben geworden in mezelf kennen en ‘nee’ zeggen. Dat is ook wel het geval, maar in feite ben ik er nog steeds niet helemaal goed in. Ik kan prima starten en ben ook goed in veranderen, maar stoppen of ‘nee’ zeggen tegen iets of iemand?

Dat is gewoon niet mijn eerste reactie.

Wat maakt dat dit in mij een aandachtspunt blijft?

Van huis uit hebben wij geleerd te kijken naar mogelijkheden, bijvoorbeeld door altijd te proberen of iets wél kan. Waardoor ik nu vanuit enthousiasme, betrokkenheid en vooruitkijken vaak ‘Ja!’ zeg.

Heb ik intuïtief of gevoelsmatig een ‘Nee!’ dan weet ik die regelmatig te negeren, en vaak ook te overreden. Dit komt doordat ik mezelf al vroeg geleerd heb te relativeren, mijzelf democratisch op te stellen en me aan te passen in een groep. Aanpassen aan de wens van de meerderheid. Het was belangrijk beleefd te zijn en ik was bang dat mensen me misschien niet aardig of respectvol vonden als ik niet mee zou bewegen. Zelfs als het voor mij eigenlijk minder paste. Op dat soort momenten is ‘nee’ zeggen geen optie voor mijn en vertel ik later zelfs ook nog dat het best is meegevallen. En minder erg is dan ik had gedacht.

Helderheid

Terwijl ik dit allemaal weer onder ogen zie, wordt mij duidelijk dat ik pas voor mijn ‘nee’ ga staan wanneer ik écht niet meer anders kan. Dat mijn angst voor afwijzing dan toch stiekem de troefkaart speelt, om te zorgen dat ik blijf meebewegen.

Mij is nu pas zo helder wat er dan speelt bij mij. De angst blaast zichzelf op, door alles wat er ooit in mijn systeem is gebeurd. Terwijl het reële deel van die angst dat ik afgewezen zou worden, helemaal niet zo groot is. Wat ik doorvoel is dat het effect van ‘ja’ zeggen tegen de ander, maakt dat ik ‘nee’ zeg tegen een deel van mezelf.

Hiermee voorkomt de ‘ja’ dus dat ik niet meer bang hoef te zijn op dat moment, want ik zorg er dan voor dat de buitenwereld me niet af kan wijzen.

Tegelijkertijd doe ik mezelf, en dan specifiek het deel dat ‘nee’ wil zeggen, te kort. Ik doe alsof het er niet is, en daarmee wijs ik dat dus af.
Ik weet niet hoe bewustwording bij jou werkt, maar nu dit bij mij echt tot leven komt, voel ik opeens de ruimte die ontstaat. Het is alsof ik weer land in een deel van mij dat ik lang niet heb ontmoet.

Het geeft me nu zoveel meer mogelijkheden om vanuit mijn kracht hiermee om te gaan. Tegelijkertijd voelt het als een soort van simpele eenvoud, alsof er een knoop is opgelost waarvan je daarna denkt; hoe kan dit zo vast gezeten hebben? Ik weet en voel nu dat ik bij iedere ‘nee’ die ik geef, ik ‘ja’ tegen mezelf zeg. En dat maakt me blij!

Hoe werkt dit voor jou?

Wil je delen hoe jij dat doet of wat je raakt, laat het ons gerust weten. Deze blog hebben we ook op LinkedIn geplaatst. Klik hier om een comment te plaatsen.

Ontwerp zonder titel (8)

[E-book] Human Being Management & ACT®-meting

Jouw coachee, collega of team zit vol met onbenut talent. Hoe zorg dat je dat je dit verborgen potentieel niet over het hoofd ziet?

Meer inzichten