Een regen aan kwartjes

Bregje Ramakers is bedrijfsmaatschappelijk werker bij Human Capital Care. Human Capital Care draagt bij aan vitaal werkend Nederland, door op de verschillende thema’s van vitaliteit organisaties en medewerkers in beweging te zetten. Zij onderzoekt, adviseert en faciliteert haar klanten op deze thema’s en werkt samen met haar klanten om de vitaliteit van de organisatie en haar medewerkers te vergroten. Bregje is geaccrediteerd voor de ACT©-meting en wij vroegen naar haar persoonlijke inzichten en de ervaring in de trajecten met medewerkers.

Hoe zet je de ACT©-meting in?
‘Het is voor mij vaak een belangrijke start van de gesprekken met de medewerker. De inzichten die ik uit de meting haal geven direct duidelijkheid. De zere plek kun je wel zeggen. Daarnaast versnelt het ook het traject, omdat ik sneller in beeld heb waar mogelijk het ‘probleem’ vandaan komt, en ook zie ik wat de medewerker al in zich heeft om met de situatie om te kunnen gaan.

Zo kun je de meting inzetten om te voorkomen dat iemand uitvalt. Dat vind ik belangrijk, want eenmaal in een burn-out gaat er toch weer een hele tijd overheen voordat men weer echt met plezier naar het werk gaat.’

In de opleiding staat ook jouw eigen meting centraal. Wat heeft dit jou persoonlijk gebracht?
“Veel!”, zegt ze lachend. “Het was een regen aan kwartjes. Ja, echt een verdieping mag ik wel zeggen. Ik was best wel hard naar mezelf en daardoor ook naar anderen. Belangrijke inzichten waren voor mij dat ik aan de ene kant erkenning nodig heb en aan de andere kant mezelf niet durfde te laten zien.

Bang zijn voor afwijzing speelde een belangrijke rol. Als het dan niet goed ging met mij werd ik oppervlakkig. Naar buiten toe kan het lijken of het heel goed gaat met mij, maar van binnen voelt het dan niet zo. Daar ben ik mee aan de slag gegaan en dat heeft mij veel opgeleverd. Daar ben ik echt super dankbaar voor! Deze inzichten kan ik meenemen in de begeleiding zodat ik ook anderen verder kan helpen.”

Hoe zie jij de toekomst?
“Ik zie dat onder andere voor de millennia zelfontplooiing heel belangrijk is. Zij willen zich voortdurend ontwikkelen. Ze willen groeien op een manier die bij hen past. Dat vind ik positief.

Ik zou ook graag zien dat ervaren medewerkers nog meer kritisch kijken naar hun talenten en wat ze energie geeft, want het psychisch verzuim wordt groter, blijkt uit onderzoek. En nogmaals: liever voorkomen dan genezen. Het zou mooi zijn wanneer ik al eerder en laagdrempeliger in gesprek kom met medewerkers en niet alleen via de bedrijfsarts.”

“De inzichten die ik uit de meting haal geven direct duidelijkheid. De zere plek kun je wel zeggen. Daarnaast versnelt het ook het traject, omdat ik sneller in beeld heb waar mogelijk het ‘probleem’ vandaan komt, en ook zie ik wat de medewerker al in zich heeft om met de situatie om te kunnen gaan.”