“Curatie? Meer dan 50% van onze afname komt nu uit preventie.”

Dit is myHBM Health & Talent:

myHBM Health & Talent begeleidt mensen met psychische klachten. Daarnaast is talentontwikkeling & coaching van individu, teams en organisaties onderdeel van de dienstverlening.

myHBM Health & Talent heeft al ruim 1800 ACT©-metingen teruggekoppeld bij haar opdrachtgevers.

De aanleiding


“Van oorsprong bedienden we onze klanten alleen met curatieve interventies, vertelt Lonneke Scheijvens, managing partner bij myHBM Health & Talent. “Denk aan medewerkers die uitvielen, weer terug op de been brengen.”

“Al heel vroeg zagen we dat de markt zich begon te veranderen, richting een behoefte om ook preventief te werk te gaan. Organisaties werden zich veel bewuster van de voordelen van preventief beleid. Het gaat niet enkel meer om gezondheid en psychologische interventies, maar veel meer om hoe mensen zich kunnen ontwikkelen in organisaties. Bij ons ontstond de wens van ons om daar iets in aan te bieden”

De oplossing én aanpak

“Ongeveer gelijktijdig met onze wens om meer preventieve diensten aan te bieden, kwamen we in aanraking met de HBM filosofie en de ACT©-meting. Dat sloot zo naadloos aan bij onze behoefte, dat er vanaf dat moment een partnerschap ontstond. Waar we voorheen 100% van onze afgenomen diensten op het ‘health’ domein zaten, is het nu 50% ‘health’ en 50% ‘talent’. Ook onze klanten dus, werken nu veel meer vanuit talent en ontwikkeling. En die transitie, die is nog lang niet klaar.

Maar hoe krachtig de ACT©-meting ook is, uiteindelijk is het een middel. Het risico daarvan is dat je het inzet als ‘single interventie’. Wil je als organisatie duurzaam met je mensen om gaan, dan is het de HBM-filosofie die je moet ademen. Je moet het geloof hebben dat de mens méér is dan slechts een resource.

Wij adviseren onze klanten dan ook om zelf de HBM & ACT© opleiding te volgen. Soms geven we daarmee directe omzet op. Maar als je er écht mee aan de slag wilt, moet je de HBM kennis in huis halen. Vanaf dan ligt het binnen de eigen organisatie. Het is een duurzame aanpak, maar een aanpak die tijd nodig heeft. We hebben mooie voorbeelden van klanten die dit zodanig geïmplementeerd hebben, dat het nooit meer weg gaat. Dan zie je bijvoorbeeld dat alle medewerkers hun rollen zo vervullen, dat ze persoonlijk niveau heel goed bij hen passen. ”

Hoe zetten jullie de ACT©-meting in bij jullie opdrachtgevers?

De medewerkers van onze opdrachtgevers vullen de ACT©-meting in. De uitkomsten van de meting geven onze coaches en psychologen input voor het gesprek met deze medewerkers. Krijg je als coach of psycholoog de ACT©-meting van een iemand voor je, dan kun je vrij nauwkeurig inschatten wat er aan de hand is én waar de groei van iemand zit. Daarmee win je heel veel tijd. Waar je eerder meerdere gesprekken nodig had om de hulpvraag te achterhalen, lukt dat nu in één keer. En medewerkers zelf, die beamen dat ook. Die zeggen:

“Ik heb al zo vaak andere trajecten of begeleiding doorlopen, maar nu valt alles in één gesprek op zijn plek”

Waarin verschilt de ACT©-meting met andere persoonlijkheidsanalyses?

Lonneke vertelt: “in het verleden heb ik met andere instrumenten gewerkt. De inzichten uit die instrumenten zijn wel kloppend, maar laten alleen je gedrag aan de oppervlakte zien. Het is een weergave van waar je goed in bent geworden. Maar het kijkt niet naar wie je onder de laag van het gedrag, daadwerkelijk als persoon bent.”

Met ACT© kun je tot het inzicht komen dat je ergens in je leven mogelijk ontzettend goed in bent geworden, maar dat het niet bij jou past als persoon. Soms kost dat heel veel energie, terwijl je je daar niet bewust van bent. Vervolgens laat de meting ook zien welk talent je van nature wel hebt, maar nog niet inzet. Precies dát is waar de coaches en psychologen nadruk op leggen hun gesprekken.

Het resultaat

Onze psychologen en coachen winnen met HBM en ACT© heel veel tijd. Waar je eerder meerdere gesprekken nodig had om de hulpvraag te achterhalen, lukt dat nu in één keer. En medewerkers zelf, die beamen dat ook. Je achterhaalt in de gesprekken iemands persoonlijke dynamiek, die soms een probleem vormt.

Het herkennen van belemmeringen zorgt al voor een grote opluchting. Maar vervolgens gaat het vooral over waar iemands potentieel of kracht zit. Daar worden mensen heel blij van. Mensen worden zich bewust van de talenten die ze hebben, en zijn daar vervolgens trots op. De meting laat ook het zonnetje schijnen op de talenten die ze wél hebben, maar nog niet van zichzelf kennen. Waar zitten de mogelijkheden, is altijd één van de kernvragen. Dat zorgt voor een gevoel bij mensen, waardoor ze met een glimlach de deur uitlopen.