“Stel dat jij in een burn-out situatie terecht zou komen, dan ben jij iemand die pas om vijf voor twaalf de eerste signalen binnen krijgt.”

In dit interview spreken we met Jan Paul de Wildt (51). Hij vertelt over zijn ‘veertigersdillema’, het dragen van de verantwoordelijkheid over 25 medewerkers en de stress die komt kijken wanneer corona plots het land binnenvalt. Wat doe je als het even niet meezit, en hoe pak je de regie terug over een situatie die je nauwelijks kunt veranderen?

Jan Paul trad negen jaar geleden aan als managing partner bij het merkactivatiebureau Kumpany. Uiteindelijk nam hij de organisatie over van de oprichters, waardoor hij momenteel zowel directeur als eigenaar is. Kumpany heeft een bedrijfshistorie van 22 jaar.

Jan Paul vertelt: “Ik zat in een klassiek veertigersdilemma. Lang had ik bij corporates gewerkt, waaronder bij publisher Sanoma in een directiefunctie. Ik wilde graag gaan ondernemen. Gelukkig kende ik het bureau Kumpany al en wist ik dat zij een managing partner zochten. Zodoende heb ik de stap naar het ondernemerschap gemaakt.”

Langzaam ontstonden voor Jan Paul de vragen over hoe zijn persoonlijk leiderschap invloed heeft, op het dagelijks leiderschap binnen het bedrijf. Hij neemt ons op chronologische wijze mee hoe zijn groei er uit zag, en op welk momenten er stress ontstond.

Hoe zag jouw eerste tijd als managing partner eruit?
“Toen ik begon was ik samen met twee mede partners die hielpen bij het leiden van het bedrijf. Langzaam kreeg ik meer verantwoordelijkheid en nam ik taken op me die passen bij een leidinggevende. Zo ben ik eigenlijk heel organisch overgegaan tot directeur en eigenaar van het bedrijf.

Wat ik mij op het moment van de overname naar enig eigenaar te weinig beseft heb, is dat echt alle verantwoordelijk onderaan de streep bij jou alleen komt te liggen. Je draagt toch plots de zorg over 25 FTE. Dan ga je op sommige punten reflectie missen, waardoor je je vraagstukken niet altijd even goed kwijt kan. Gelukkig merkte ik dat ik in mijn eigen omgeving buiten het bedrijf veel klankborden had op het gebied van leiderschap. Tegelijkertijd had ik ook door dat dit niet diep genoeg ging om ook mijn persoonlijke leiderschap verder te ontwikkelen. Daardoor kom je in situaties waarin je niet zo goed weet hoe je sturing en ontwikkeling moet geven aan je bedrijf.”

Merkte je dat je door deze ontwikkelingen veel te maken kreeg met werkstress?
“Als ik de laatste vier jaar opdeel in twee blokken van twee jaar, kan ik twee oorzaken van werkstress aanwijzen. In de eerste twee jaar heb je natuurlijk de grote ‘span of control’ die komt kijken bij het in je eentje runnen van het bedrijf. Maar in de laatste twee jaar, toen COVID-19 losbrak, kwam alles op zijn gat te liggen. Zeker voor ons, omdat we veel live evenementen doen.”

Wat gebeurt er met je in zulk soort situaties?
“Soms zie je dat mensen bij het ontstaan van druk een stapje terugnemen. Bij mij zit het in mijn natuur dat als ik extra druk voel, ik harder ga accelereren.

En dat is iets wat mijn omgeving natuurlijk ook wel merkt. In sporttermen kun je zeggen dat ik een hoge verzuringsgraad heb. Van de stress merk ik in eerste instantie nog niet heel veel. In de coaching met Eelco Wisman zei hij op een punt: “Stel dat jij in een burn-out situatie terecht zou komen, dan ben jij iemand die pas om vijf voor twaalf de eerste signalen binnen krijgt.”

Dat betekent dat ik in zekere zin een hoge mate van spanning en stress aan kan. Maar dat wil niet zeggen dat dit goed is voor mijzelf of dat mijn omgeving er geen last van heeft. Als ik door blijf accelereren, gaat dit wel ten koste van mijn ‘work-life balance’. Bij mij is het zo dat ik het fysiek wel goed kan scheiden, maar mentaal is dit lastiger. In mijn eerste jaren heb ik moeten wennen aan het feit dat je als ondernemer 100% vrij bent, maar tegelijkertijd ook 100% vastgeketend bent. Je bent zeven dagen in de week met je hoofd bezig met je bedrijf.”

Op een gegeven moment start je een coachinsgstraject met Eelco Wisman. Hoe verliep dat?

“Ik ben er heel open-minded in gegaan. Ik had mezelf van tevoren bewust niet te veel voorbereid. Ik merkte al snel dat ik het fijn vond dat de coaching vorm goed onderbouwd en pragmatisch was. Dat is iets wat goed aansluit bij mijn nuchtere en ondernemende aard.

We zijn begonnen met een ACT®-meting. Deze hielp mij meer te focussen op mijn sterke competenties én om een complementair team om mezelf heen te bouwen. Dat waren voor mij wel eye-openers. In relatie tot werkstress merkte ik dat ik veel te veel onnodige energie verbrandde, met onderwerpen die niet in mijn sterkste gebieden liggen. Door het doorlopen van het gehele traject lukt het me nu veel beter om niet altijd te hoeven accelereren. En daarmee neem je betere lange termijnbeslissingen, en voorkom je stress.”

Wat doe je nu anders dan voorheen?
“Ik besef me veel meer dat ik af en toe even moet stil staan. Om een stap achteruit te nemen en te reflecteren. Het belang van regelmatig het oliepeil te controleren, en te kijken hoe goed het motortje nog loopt is een belangrijk inzicht. De stap hierna is er om er ook op te acteren. Ik werk nu veel planmatiger, met ook een stip op de horizon voor de middellange- en lange termijn. En dat neemt echt wel meer dan de helft van de stress weg. Mede omdat ik nu ook beter kan relativeren. En dat terwijl er door externe factoren maximale onzekerheid (COVID-19) op me af kwam.”

Welk advies geef jij aan anderen?
“Mijn advies? Dat zijn de handvatten die ik heb gekregen uit de coaching. Leg je focus vooral op jouw sterkste competenties en bepaal vanuit welke sterkte jij jezelf wilt ontwikkelen. Ga eens achter het stuur zitten van je eigen meerjarenplan. Als je niet weet waar je naar toe wilt in het verkeer, dan is er op iedere hoek wel spanning en stress te vinden. En zal je dit ook zwaarder gaan ervaren omdat je dit niet in de grotere context kan plaatsen. 

Besef dat werkstress, en spanning in het algemeen, onderdeel zijn van het leven. Iets waar je mee om kunt leren gaan. Coaching kan in het begin veel weerstand opwekken, juist omdat je aan het begin moet beleven wat het nu precies is, dat voor jou zo veel energie kost. Het is uiteindelijk de bedoeling dat je coaching bovengemiddeld goed voor je kan laten werken, mits je een doel voor ogen hebt of iets om naartoe te werken.”

Wil je meer weten over een coachingstraject bij myHBMcenter? Neem contact met ons op. We bespreken dan de opties met je. Meer lezen over de ACT®-meting? Klik dan hier.

Foto Jan Paul de Wildt

Proeven van HBM en ACT©?

Hoe ontdek je de verborgen talenten van jouw coachees en medewerkers? Ontdek het op één van onze vrijblijvende kennismakingssessies.

Kennismakingen bekijken