Hoe word je als coach onderscheidend ervaren?

Nederland telt veel coaches. Inmiddels zijn er zoveel coaches, dat nog nauwelijks bekend is hoe omvangrijk deze groep is. Beroepsvereniging NOBCO waagt zich aan een schatting: het aantal moet boven de 40.000 liggen. Extra lastig is dat de titel coach, net zoals consulent of adviseur, geen beschermde titels zijn. Hoe zorg je ervoor dat de meerwaarde die jij biedt als coach dan ook erkend en herkend wordt?

Jijzelf als instrument
In de basis bestaat de meerwaarde die jij je cliënt of coachee biedt uit de ervaring die jij hebt. Of je nu coach bent omdat je er in ‘gerold’ bent of omdat dit een hele bewuste stap is geweest, feit is dat je ervan uitgaat dat je met jouw kennis en kunde mensen vooruit kunt helpen in hun persoonlijke ontwikkeling. Dit betekent niet dat je zelf alle kennis in pacht hoeft te hebben. Eerder gaat het om jouw vermogen om bij je cliënt of coachee te achterhalen en te faciliteren in wat ontwikkeling voor hem of haar betekent. Je excelleert hierin op het moment dat je open vragen stelt. Nog belangrijker is dat je je bewust bent van je eigen aannames en projecties. De vraag die je jezelf hierin kunt stellen is; ‘’hoe schoon ben ik als spiegel’’ naar mijn coachee?

De veilige setting
Als coach zie je mensen op hun kwetsbaarst. Ga maar na; de persoon die een uur geleden als onbekende je praktijk binnenliep, kan je zomaar binnen ditzelfde uur één van zijn of haar grootste kwetsbaarheden laten zien. Kwetsbaarheden, die voor familie en vrienden tot op de dag van vandaag nog altijd vakkundig verstopt zijn. Tot dit punt komen lukt niet zomaar.
De meerwaarde die jij als coach kunt bieden, is sterk verbonden met de mate waarin het jou lukt om een veilige setting te creëren. Want alleen in een veilige setting is er ruimte voor openhartigheid en positieve confrontatie. Hoe faciliteer je deze setting? Wees verwelkomend, (h)erken spanning en luister vooral. Pas dan verdwijnt het zogenaamde masker meer naar de achtergrond.

Hoe kom je tot de kern?
Wat is de vraag achter de vraag? Het in kaart brengen van de werkelijke hulpvraag is al een opgave die soms meerdere sessies in beslag neemt. Het gebruik van een meetinstrument kan dit proces versnellen, en zorgen dat je nóg sneller tot de kern komt. De ACT®-meting is een bijzonder psychoanalytisch meetinstrument en werkt uitstekend voor dit doel. De meting brengt namelijk in slecht 10 tot 15 minuten, op basis van gekozen beelden en teksten, onbewuste patronen van jouw client of coachee in kaart.

Meer weten over de ACT®-meting en hoe deze jou als coach kan versterken in de toegevoegde waarde die je aan je cliënt kan bieden? Meld je dan aan voor een vrijblijvende kennismakingssessie. 

Aanmelden kennismakingssessie

noah-naf-qhfxY3X6JV0-unsplash (1)

[E-book] Human Being Management & ACT®

Jouw collega, coachee of team zit vol met onbenut. Hoe zorg je dat je hun verborgen talenten niet over het hoofd ziet?

Download e-book