De mismatch op de Nederlandse arbeidsmarkt

“De mismatch op de Nederlandse arbeidsmarkt is hoger dan voor de coronacrisis.”

Aldus het NRC op 12 augustus. In datzelfde artikel is te lezen dat arbeidskrapte niet nieuw is. De vraag naar werk is al tijden groter dan het aanbod. Tegelijkertijd staan er honderdduizenden mensen te trappelen om te starten met een nieuwe uitdaging.

De match op skills
Veel organisaties zoeken daarom de match met hun nieuwe collega’s op basis van skills. TNO schrijft dat het zoeken op kennis, vaardigheden en eigenschappen ons kan helpen richting een flexibele arbeidsmarkt met gelijke kansen. Daarbij is het ook van belang om naar de toekomstbestendigheid van een functie te kijken. Want hoe duurzaam is het om je te ontwikkelen in een werkveld dat over vijf jaar vrijwel volledig gedigitaliseerd is?

Wat is er nog meer dan skills?
Nog voor er naar skills gekeken wordt, zou er een andere vraag centraal moeten staan in het wervings- of omscholingsproces. En dat is de vraag: Wat past nu écht bij het individu? Wat geeft hem of haar energie? En wat kost energie?

Tuurlijk, in de groeisectoren als de IT, de zorg en de techniek schreeuwt men om handen. Maar alleen omdat er op papier match op skills is, betekent niet direct dat iedere ex-administratief medewerker gelukkig wordt van een nieuwe baan als systeembeheerder. Misschien miste hij of zij altijd al het in contact staan met mensen, en is een omslag hét moment om werk te vinden dat dit mogelijk maakt.

Hoe wordt het antwoord op deze vraag duidelijk?
Door tijdens de start van het traject van werving & selectie- en omscholingstrajecten te beginnen met stil te staan bij wat de werkelijke talenten van de kandidaat zijn. Wie ben je als mens, wat is jouw drive? Een voorbeeld van een organisatie die dit in de praktijk brengt is de De Buitenboordmotor, een ‘denk- en doetank’ voor iedereen die zijn baan verliest of dreigt te verliezen en een overstap wil maken naar een baan in een groeisector. De Buitenboordmotor doet dit onder andere door het gebruik van de ACT®-meting. Boventallige werknemers gaan in de fase van dit traject samen met een gecertificeerde coach op zoek naar hun onbenutte talenten. Tegelijkertijd leren zij ook welke competenties zij in de loop der jaren aangeleerd hebben, maar die niet van nature bij hen passen en daarmee energie kosten.

Het resultaat?
Een betere match van talent en toekomstige baan. Door als werkgever in te zetten op ontwikkeling van talent vergroot je ook het werkplezier en de intrinsieke motivatie. En dat zorgt op langere termijn weer voor een duurzaam inzetbare werknemer. 

Meer weten?
Benieuwd naar meer voorbeelden van hoe de ACT®-meting wordt ingezet om mensen te koppelen aan werk dat bij hen past? Lees de ervaringen van onze klanten, bedrijven en HBM Professionals.

Direct proeven van de toepassingen van ACT®-meting? Kom naar een kennismakingssessie!

Kennismakingssessie HBM & ACT®

Instagram Square Pyramid Chart - CC (7)

Proeven van HBM en ACT©?

Hoe ontdek je de verborgen talenten van jouw coachees en medewerkers? Ontdek het op één van onze vrijblijvende kennismakingssessies.

Kennismakingen bekijken