We zien dat jongeren meer meters maken en groeien

Gilde Sociale Studies leidt jonge mbo-talenten op tot echte professionals. Dit doen zij samen met de studenten en de toekomstige werkgevers. Gilde Sociale Studies zet in op persoonsgericht en betekenisvol leren. Dit heeft het docententeam uit Roermond via een van de toekomstige werkgevers, Wonen Limburg, gebracht bij de mogelijkheden van de ACT®-meting. Docenten Nathalie Pepels en Josien Driessen zijn vorige zomer geaccrediteerd en delen hun eerste ervaringen over hoe ze deze methodiek inzetten bij het vormgeven van de opleiding Sociaal Werker.

Hoe is de interesse voor de ACT methodiek ontstaan?
Nathalie Pepels: “Bij het vormgeven van de nieuwe opleiding Sociaal Werker wilden we direct het studentgericht opleiden inzetten. Ik was net afgestudeerd bij de lerarenopleiding met ‘designthinking’. Dat is een mensgerichte benadering om te vernieuwen en te innoveren waarbij de focus ligt op co-creatie, zelf onderzoeken en vooral het creëren van kennis door ‘te doen’. We zetten dat in via projectgroepen waarbij de studenten vraagstukken krijgen uit de praktijk en daarmee aan de slag gaan. Organisaties lopen daar ook warm voor. Dat zijn tenslotte de toekomstige werkgevers. In ons onderzoek naar de juiste samenwerkende organisaties maakten we via Wonen Limburg kennis met de ACT®-meting. Met deze meting krijg je meer inzicht in de krachten en de (onbewuste) mogelijkheden van de studenten. We zagen hiermee kansen om het leerproces van de student beter in kaart te brengen en we zijn met het Team Sociaal Werk uit Roermond de accreditatie gaan volgen.”

Starten jullie de opleiding met de ACT® gesprekken?
Josien Driessen: “Dat was wel de bedoeling. Het is ons, gezien de tijd, helaas niet gelukt om bij de start van de opleiding alle studenten een ACT®-meting af te nemen. Dat hebben we gaandeweg gedaan. Volgend jaar starten we de opleiding in Roermond met de ACT® gesprekken. Wel mooi om, bij het bespreken van de meting, al de verschillen te zien hoe ze de meting hebben ervaren. Ze reageerden veelal verbaasd hoe wij zoveel weten in zo’n korte tijd. Een mooie reactie vond ik “en dat weet u allemaal omdat ik even een kwartiertje achter de laptop heb gezeten? Kunt u toveren ofzo? ” vertelt Josien lachend. “Ze herkennen zich heel erg in de meting.”

Op welke manier integreren jullie dit in de opleiding?
“Op dit moment bespreken we het in de voortgangsgesprekken, waarin ze een voorlopig studieadvies ontvangen”, gaat Nathalie verder. “En op basis van de inzichten uit de meting en onze ervaringen met de studenten vormen we projectgroepjes. Dus niet op basis van hoe leuk ze elkaar vinden, maar op basis van hun kwaliteiten. Het eerste project op deze nieuwe manier was succesvol. Ook het ‘designthinken’ is nieuw. Hierbij zijn er geen kaders, daar moeten ze wel aan wennen. We zien echt dat ze meer meters maken en groeien. Studenten met bijvoorbeeld een negatief studieadvies kunnen zich optrekken aan anderen. Deze studenten zijn vaak nog heel erg zoekende naar zichzelf. Het samenwerken met anderen waarbij je gebruik maakt van elkaars talenten doet hen goed. Als docent zijn wij meer coach geworden omdat ze veel zelf op onderzoek zijn.”

Hoe zien jullie het voor de komende jaren?
Josien: “In de komende 3 jaar willen we de studenten in individuele trajecten begeleiden met als focus de competenties die van nature bij ze passen en niet teveel de competenties waarbij de over-prestatie energie gaat kosten. ACT® laat zien dat je hetzelfde kan bereiken door gebruik te maken van verschillende competenties, maar dan op die manier dat het zowel bij het werk als bij de student past. We willen dat ze de dingen gaan doen die echt van nature bij ze passen. Zodat ze ten volste presteren tijdens de studie.
Deze coronatijd maakt het begeleiden niet altijd makkelijk. We moeten alles plannen en we missen daardoor gesprekken die we vaak even tussendoor doen, wanneer je iets opvalt bij een van de studenten. Door het afstandsonderwijs loopt het iets anders dan gepland. Deze ervaring gaat ons wel helpen om volgend jaar alles vanaf het begin te integreren.”

“Zelfstandig werken tijdens de opleiding Sociaal Werker is erg belangrijk. Je leert tenslotte anderen, de cliënten, beter voor zichzelf te zorgen. Zodat ze het uiteindelijk zelf kunnen. De student leert de cliënten in hun kracht te zetten en gaan samen projectmatig aan de slag. Voor deze studenten is het dus belangrijk dat ze zichzelf goed kennen en sterk ontwikkelen. Dat wordt versterkt door de inzichten uit de ACT®-meting en de ervaring die ze opdoen in de projecten.”

Wat zijn jullie eigen ervaringen geweest met de ACT®-meting?
“Ik vond het aardig confronterend, zegt Nathalie lachend. “Ik herkende mijzelf zeker, maar vroeg mij af of ik die persoon wel wilde zijn. Het verklaarde wel waarom ik soms zo aan het aanmodderen was op bepaalde vlakken. Ik ben mij nu veel meer bewust geworden van mijn (leiderschaps)kwaliteiten. Deze komen steeds meer naar voren en dat geeft mij vertrouwen en energie!”
Josien: “Ik heb al veel aan persoonlijke ontwikkeling gedaan en werd vooral heel erg bevestigd in mijn kwaliteiten en valkuilen. Ik kan nu beter accepteren dat ik bepaalde kwaliteiten beter kan ‘lenen’ bij een ander dan het zelf te willen kunnen. Dat geeft mij rust. Het was ook bijzonder om als Team Sociaal Werk de opleiding samen te doen. We zijn als team in the lead en krijgen veel ruimte om het zelf te doen. Door de accreditatie hebben we direct inzicht gekregen in elkaars talenten, dat was heel waardevol. Nu weten we wat we het beste bij wie kunnen beleggen. In de praktijk benoemen we dat eerder en pakken daarop door.”

Gilde

Proeven van HBM en ACT©?

Hoe ontdek je de verborgen talenten van jouw coachees en medewerkers? Ontdek het op één van onze vrijblijvende kennismakingssessies.

Kennismakingen bekijken