Totaal ander gesprek met mensen

Esther vindt het een geschenk dat ze dit werk mag doen en coacht tegenwoordig ook online. Ook al zag ze daar tegenop. “Juist als het moeilijk is: DOEN, anders kom je niet vooruit”, aldus HBM Professional Esther Uitman-van der Leest, coach en begeleider van leiderschapstrajecten. Met als doel duurzame verandering van mensen en (onderwijs)organisaties. Ze vertelt over haar ervaring met HBM en NLP en wat dat voor haar persoonlijke en zakelijke ontwikkeling heeft gedaan.

Krachtenveld
Esther heeft jarenlange ervaring als schoolleider en heeft in die rol kennis gemaakt met de impact van de HBM Filosofie met de ACT®-meting. Als hecht managementteam wilde ze meer inzicht in hun krachtenveld. “De inzichten waren echt een eyeopener voor het team en we zijn daarna daadwerkelijk andere stappen gaan zetten.” Na een wijziging in het bestuur en de directie van de school, lukte het niet meer om het HBM gedachtegoed om te zetten in Human Being-personeelsbeleid. Toch was Esther zo enthousiast en is zij zich verder gaan verdiepen in de mogelijkheden met de meting. Ze heeft alle accreditaties gevolgd en ook de NLP opleiding. “Dat heeft mij zoveel gebracht”.

Wat heeft het je gebracht?

“Kennis en een gevoel bij de ‘kracht van verbeelding’ en ‘het onbewuste’. Ik heb heel erg gevoeld en ervaren wat dat met je kan doen. Het maakt mij bewuster van de keuzes die ik maak. En ik heb mogen leren waar ik wel van ben en ook waar ik niet van ben. Dat voelt krachtiger. Ik weet nu hoe ik ten diepste in elkaar zit, wat het leven een stuk eenvoudiger maakt. Vechten tegen lastige omstandigheden helpt niet, wél de manier hoe je daar in beweegt. En weten waar je passie ligt. Ik krijg veel energie van het duurzaam ontwikkelen en (harmonisch) inspireren van mensen en organisaties”.

Andere gesprekken
“Ik ben een gevoelsmens en leer door te doen en te ervaren. Tijdens dat proces stel ik mijzelf de vragen die nodig zijn om naar binnen te luisteren. Ik heb totaal andere gesprekken met mensen. Ik werk bijvoorbeeld heel bewust met het NLP communicatiemodel. Dat geeft mij houvast in elke coachgesprek. Ik luister nu heel anders zodat de ander zich meer gehoord voelt. Het is fijn om bewust te zijn van wat ik zelf kan doen in een gesprek om iemand in beweging te krijgen. Echt een andere manier van communiceren.”

Hoe heb jij 2020 ervaren?
“Dat was zeker niet altijd gemakkelijk,” zegt ze met een lach. “Neem bijvoorbeeld het online coachen. Daarin liep ik in het begin wel tegen een aantal belemmerende overtuigingen aan zoals ‘gaat dat wel werken zonder fysieke aanwezigheid’? Dan heb je 2 keuzes: DOEN of NIET DOEN. Ik heb het gedaan, geïnvesteerd (met het beetje reserve wat ik nog had) in een goede online omgeving en goede apparatuur. De eerste ervaringen waren echt boven verwachting en dat kreeg ik in de feedback van mijn cliënten ook terug. Dezelfde resultaten als een fysieke ontmoeting en het scheelt reistijd! Juist als het moeilijk is: DOEN, anders kom je niet vooruit”.

Waar ga jij mee aan de slag in 2021?

“Naast veel particuliere trajecten en coaching in de zorg, werk ik o.a. samen met Go4People Onderwijs, waar het gaat om samen ondernemen vanuit het Human Being-gedachtegoed. We willen onderwijsorganisaties stimuleren het beste uit de kwaliteiten van hun medewerkers te halen. Met als doel het allerbeste onderwijs voor iedere leerling op alle niveaus gegeven door onderwijsprofessionals die met energie en plezier hun werk uitoefenen”.

Het moet anders
“Hier komt voor mij alles samen. Vanuit mijn passie voor ontwikkeling van mensen en organisaties en mijn jarenlange (praktijk)ervaring in het onderwijs hoop ik samen met de andere onderwijsspecialisten echt het verschil te maken. We kennen het vak van binnen en van buiten. Het moet anders binnen het onderwijs. Verantwoordelijkheden leggen daar waar ze horen en ook het best uitgevoerd kunnen worden. Namelijk bij de deskundigen die elke dag weer alles geven voor hun leerlingen. We gaan echt tot de kern en verzamelen alle expertise om tot de gewenste verandering van Onderwijs te komen. Ook hier geldt dus: gelukkige docenten en leerkrachten dragen bij aan een succesvolle onderwijsorganisatie!“

Esther Uitman-van der LeestHBM & NLP
Wil je ook totaal andere gesprekken met mensen zodat ze (intrinsiek) in beweging komen? Op 3 februari 2021 start de volgende Accreditatie - HBM & NLP Practitioner

Esther Uitman 4

Proeven van HBM en ACT©?

Hoe ontdek je de verborgen talenten van jouw coachees en medewerkers? Ontdek het op één van onze vrijblijvende kennismakingssessies.

Kennismakingen bekijken