Wat wilde ikzelf eigenlijk?

Mensen die (bijna) uitgevallen zijn weer in hun kracht zetten zodat ze met plezier en vernieuwde energie weer aan het werk kunnen. In de rol die bij hun past. Dat is wat Maia Wouters drijft. ’Van huis uit’ is ze re-integratiecoach. Vanuit die invalshoek heeft ze ondertussen heel veel mensen verder geholpen. Toch heeft ‘het zelf aan de rand van de afgrond bungelen’ in 2018 pas echt haar ogen geopend en is ze zich nog meer bewust geworden van hoe zij zich liet leiden door haar hoofd. Zo zet ze nu ook lichaamsgerichte coaching in omdat zij heeft ervaren hoe sterk lichaam en geest met elkaar verbonden zijn.

Wat is werk voor jou?
“Werk is een belangrijke factor voor je gezondheid. Dat zie je juist in deze tijd met het coronavirus. Werk zorgt voor sociale contacten, structuur en een doel.” vertelt Maia. “Maar wat als je vastloopt? Hoe lang ga je dan door? Het is te betreuren dat mensen meestal pas hulp krijgen als ze al ziek zijn, want het kost veel meer tijd (en geld) om mensen vanuit daar weer vol energie aan het werk te helpen. Gelukkig zijn er steeds meer werkgevers die dit inzien, die de gezondheid van hun medewerkers serieus nemen. Loopt iemand te lang door dan zet hij of zij zich vast en ben je veel verder van huis.”

Wat houdt mensen tegen?

“Wanneer je het idee hebt dat de jas niet meer past op je werk, mag dat eerder uitgesproken worden. Vaak durft men dat niet. Bang wat de gevolgen zijn, maar wat als het je juist iets gaat brengen? Ik heb zelf heel lang een diep verlangen gehad om voor mij zelf te gaan werken. Maar iets hield mij tegen. Ik heb het geluk gehad dat ik destijds als ZZP’er een waardevolle samenwerking kon aangaan, waardoor ik direct opdrachten had. Als zelfstandige coach/ondernemer ben ik mezelf pas echt goed tegengekomen. Ik dacht dat ik alles zelf moest kunnen als ondernemer. Tot ik met de ACT®-meting in aanraking kwam. Daar werd zo duidelijk zichtbaar dat ik vooral probeerde aan behoeften van anderen te voldoen, maar wat wilde ikzelf eigenlijk?”

Wat heb je daarna anders gedaan?
“Dat is een heel proces geweest. Door de samenwerking met meerdere opdrachtgevers aan te gaan, kon ik mezelf ontwikkelen als coach, doen waar mijn hart lag en mezelf hierin leren kennen. De inzichten uit de ACT®-meting lieten mij inzien waar mijn kwaliteiten lagen, maar ook mijn kwetsbaarheden. Ik ben mij verder gaan verdiepen in deze meting en heb meerdere opleidingen gedaan, waaronder die van HBM Burn-outCoach®. Daarin heb ik geleerd wat de invloed is van innerlijke patronen op de gevoeligheid voor burn-out. Hoe meer stress je ervaart, hoe meer het ‘aangepaste gedrag’, wat veel energie kost, zichtbaar wordt. Mijn kracht ligt bij het coachen, maar ik ben nu ook klaar om een nieuwe uitdaging aan te gaan en mezelf als coach in de markt te zetten, vanuit mijn eigen visie, die ik uit mijn praktijkervaring heb ontwikkeld. Ik heb onlangs mijn nieuwe website gelanceerd. Dat maakt mij trots.

Werk je nog wel samen?
“Ja zeker. Samenwerkingen komen nu alleen voort uit een gezamenlijke missie: mensen dichter bij zichzelf laten komen door hun grenzen beter te leren kennen en met die nieuwe inzichten zelf actie te gaan ondernemen. Zo sta je weer aan het roer en kun je een burn-out voorkomen. Ik werk vanuit een holistische benadering. Alles is met elkaar verbonden”, gaat Maia verder. Stress doet veel met je. Het heeft invloed op je herstelvermogen en je prestatievermogen. Als eerste onderzoek ik de balans tussen belasting en belastbaarheid. Want soms kan iemand al zo ver tegen een burn-out aan zitten dat eerst het lichaam herstel nodig heeft. Pas daarna kun je naar prestatie gaan kijken.”

Maia Wouters
www.beecome.nl


Grensverleggend Burn-outmanagement
Wil je ook anderen begeleiden om weer aan het roer te staan en/of een burn-out bij jouw medewerkers voorkomen? Download het e-book ‘Inleiding tot Grensverleggend Burn-outmanagement’ of neem contact met ons op.

Maia

Proeven van HBM en ACT©?

Hoe ontdek je de verborgen talenten van jouw coachees en medewerkers? Ontdek het op één van onze vrijblijvende kennismakingssessies.

Kennismakingen bekijken