Van bewustwording naar verantwoordelijkheid

Vanuit zijn ‘heerlijke thuis’ in Venlo hebben we telefonisch een gesprek over wat Human Being Management (HBM) is voor HBM professional, Psychosociaal counselor en Interim HR Paul Joosten. Hij werkt nu een heel aantal jaren als zelfstandige met als reden dat hij geen onderdeel meer wilde zijn van een systeem dat hem niet (meer) paste. De procedures, de macht en de hiërarchie binnen organisaties stond hem steeds meer tegen. Paul wil op een onafhankelijke manier voor mensen binnen organisaties het verschil maken, omdat hij van mening is dat de noodzaak hoog is. Juist in deze tijd waarin mensen zichzelf tegenkomen, wil hij met zijn bedrijf move adviespraktijk voor mens en organisatie iets in beweging zetten: de mens als waarde zien en niet als hulpbron. Het vertrouwen en de bevlogenheid spat er van af. Dat is niet altijd zo geweest.

Fundamenteel
Paul heeft veel verschillende HR functies gehad bij veel verschillende organisaties in verschillende sectoren, dus hij stapt makkelijk bij organisaties binnen met deze brede kennis en ervaring. In zijn carrière is hij lang zoekende geweest. Hij heeft een rijke loopbaan en veel verschillende uitdagingen aangepakt, maar toch voelde het vaak niet goed. Alsof hij zijn plek maar niet kon vinden. Regelmatig heeft hij zich afgevraagd of de rol en context wel bij hem paste. Zijn ambitie hield hem continue in beweging, hij nam geen genoegen met een baan voor vastigheid en inkomen alleen. Paul wilde bezield zijn werk kunnen doen en fundamenteel iets voor mensen en organisaties kunnen betekenen.

Stuurloos
Tweemaal heeft hij te maken gehad met gedwongen werkloosheid. De tweede keer was in 2012 als gevolg van een faillissement. “Ik vond het verschrikkelijk om zo stuurloos te zijn. Ik wilde zelf het stuur in handen en niet meer afhankelijk zijn van de omgeving of beslissers om mij heen. Uiteraard vond ik dat ook heel spannend. Ik ben in organisaties eerst meer gaan onderzoeken waar ik energie van kreeg en dat was met name met mensen in organisaties werken aan een duurzame toekomst, innovatie en continuïteit door aandacht voor persoonlijke groei en ontwikkeling. Begin 2019 was het tijd om mijn eigen adviespraktijk te beginnen.”

Vertrouwen
“Ik ben al eens eerder voor mijzelf begonnen, maar dat was niet vanuit een intrinsieke motivatie. Die voel ik nu wel heel sterk. Ik weet heel goed wat ik te brengen heb. Ik kan leidinggevenden en medewerkers helpen om anders naar zichzelf en elkaar te kijken en ze begeleiden in hun eigen talentontwikkeling. Ik liep zelf vaak vast omdat ik te weinig ruimte voelde om te kunnen doen wat ik wilde: het creëren van een klimaat waarin meer aandacht is voor de menselijke maat. Vertrouwen is daarbij cruciaal. Het vertrouwen in elkaar en bovenal jezelf. Dat vertrouwen had ik ook nodig om uit het systeem te durven stappen. Mijn motivatie kwam o.a. door een beeld dat soms in mij opkwam waar ik niet blij van werd en dat was het beeld van een sikkeneurige oude man die altijd riep dat het anders moest, maar zelf nooit de verandering durfde door te zetten waar hij zo naar verlangde”, zegt hij lachend.

De juiste energie
“De doorslag is geweest toen ik met de HBM filosofie in aanraking kwam en de ACT®-meting deed. Hierin werd alles zichtbaar en vooral in een tweede ACT®-gesprek viel er veel op zijn plek. Ik hecht veel waarde aan het instrument. Het geeft je vertrouwen en richting om in je kracht te gaan staan. Ik had mij in de jaren daarvoor veel aangepast en dat kost op den duur teveel energie. (Onbewuste) ervaringen uit het verleden kunnen mensen verhinderen om tot bloei te komen. Dat was bij mij ook zo en omdat ik mij bleef verzetten ontstond er de verkeerde energie. Ik ben bijvoorbeeld sterk analytisch, maar van nature past dat niet bij mij. Toch heb ik er wel veel aan gehad en omarm ik het steeds meer. Tevens ben ik mij nu veel meer bewust van mijn natuurlijke talenten. Hoe meer ik vanuit deze energie handel, hoe meer het vanzelf gaat”.

Floreren
“Al jaren pleit ik voor dienend leiderschap waarbij je de mens centraal stelt. Relmatig kreeg ik te horen dat dat te soft was, maar ik ervaar het nu zelf in mijn eigen praktijk. Ik zie de mensen floreren. Dat zorgt ervoor dat ik nog meer durf te gaan staan voor mijn visie. De mens centraal stellen is alles behalve soft, maar het heeft tijd nodig. We zitten in een tijd van transitie en intuïtief weet ik dat ik onderdeel ben van een olievlek die zich langzaam verspreid. Hoewel het nu wel wat sneller gaat door corona. Ik spreek bijvoorbeeld geregeld mensen die gek worden van het thuiswerken. Dat heeft verschillende redenen. Soms missen ze bijvoorbeeld het informele contact met de collega’s en/of de intrinsieke motivatie voor het werk. Het kost ze teveel energie. Ik zie mensen vastzitten, strugglen en/of gespannen zijn. Ik hoop van harte dat deze mensen vanuit zichzelf in beweging komen. Want ook zij hebben wel degelijk iets te brengen en ik verbind ze graag met dat wat ze van nature makkelijk af gaat.

In je kracht staan

Hij eindigt nog met een mooie anekdote: “Destijds, toen mijn dochters nog klein waren, zat ik best wel eens niet lekker in mijn vel aan tafel. Een van mijn dochters zei dan: ‘Pap, dan neem je toch gewoon ander werk!’. Onlangs bekeek een van mijn dochters mijn website voor haar studie en zei ‘Wow pap, wat doe je mooi werk en het maakt je zoveel vrolijker!’ dat raakt mij en daar doe ik het voor!”

Paul Joosten
Meer informatie over Paul Joosten is te vinden op www.move-adviespraktijk.nlHuman Being Management
Wil je ook fundamenteel iets voor mensen en organisaties kunnen betekenen?
Download het e-book: Human Being Management

Paul Joosten 1

[E-book] Human Being Management & ACT®-meting

Jouw coachee, collega of team zit vol met onbenut talent. Hoe zorg dat je dat je dit verborgen potentieel niet over het hoofd ziet?

Meer inzichten