Binnen een half uur de vinger op de zere plek

Een mooi aanbod van haar leidinggevende voor een nieuwe uitdaging binnen het bedrijf, waar ze destijds werkte, voelde als een compliment. Toch voelde ze zich meer verdrietig dan blij. Het gevolg zou namelijk zijn dat ze minder met de mens bezig zou zijn en meer met allerlei andere verplichtingen. Nadat ze dat had uitgesproken is ze een leergang gaan volgen om zichzelf beter te leren kennen. Tijdens die leergang ontdekte Maaike Pronk dat ze het geweldig vond om anderen te analyseren en dat ook heel goed kon. Andere deelnemers zagen haar destijds als ‘een van de docenten’. Dat heeft er toe geleid dat zij nu als zelfstandige werkt met als missie: leidinggevenden en teams in hun EIGEN KRACHT brengen!

Kruiwagen

Tijdens die leergang ontdekte Maaike dat ze in haar werk jarenlang netjes had gedaan wat er van haar verwacht werd, maar er eigenlijk niet heel gelukkig van werd. “Het bevestigde mijn vermoeden dat ik van die nieuwe uitdaging geen energie zou krijgen. Dus ik ben voor mezelf begonnen en een van de docenten van de opleiding werd mijn mentor. Vanuit daar heb ik meerdere opleidingen gevolgd en mijn kruiwagen gevuld met verschillende tools. Ik haak aan bij waar de persoon is en zet in wat nodig is. Er volgt altijd een gepersonaliseerd plan van aanpak, want iedereen is uniek.”

Aangepast gedrag
“In de begeleiding en het plaatsen van mensen, vroeg ik mij wel vaak af of de persoon zich aanpaste of het echt graag wilde. Vanuit daar ben ik op zoek gegaan naar een managementmodel waarbij geen manipulatie mogelijk was. Zo leerde ik myHBMcenter kennen en de ACT®-meting. Deze meting liet precies zien wie ik ben. Het was een bevestiging van wat ik ondertussen al wist, want het was precies wat ik in de leergang van een half jaar was tegengekomen. Heel indrukwekkend! Daarna heb ik ingezien wat de kracht is van weggestopte gevoelens en ervaringen. Ik heb ze doorleefd en dat voelt heel fijn.”

Binnen een half uur ter plekke
“Uiteindelijk heb ik alle accreditaties gevolgd en ben ook docent bij myHBMcenter. ‘Alles’ zit in deze meting en ik kan er als coach dan ook alle kanten mee op. Er komen mensen bij mij die het heel zwaar hebben en dan ben ik binnen een half uur ter plekke. Confronterend, maar vaak zo’n opluchting. Ze zien direct hoe het zit en we bespreken wat we er aan kunnen doen.”

Mentale fitheid
In een van de accreditaties wordt op een andere manier naar burn-out gekeken. “Sommige medewerkers zijn heel betrokken en gaan dan steeds harder werken en weten eigenlijk hun rem niet meer te vinden. Dat kan leiden tot uitval”, gaat Maaike verder. “Burn-out wordt niet alleen veroorzaakt door een te hoge werkdruk of door de omgeving. Er is een reden dat een medewerker bijvoorbeeld zo veel werk naar zich toe trekt. Ik geef inzicht in die patronen en kijk naar datgene wat de persoon juist heel sterk en uniek maakt.”

Cognitief bereik

“Niet iedereen is echter cognitief goed te bereiken. Dat heeft niet zozeer met intelligentie te maken, maar met de zgn. neurotransmitters, de brandstof voor je hersencellen. Met die reden werk ik ook met de NeuroProfiel-test. Deze laat zien of en hoe jouw neurotransmitters in balans zijn. Mogelijke tekorten in neurotransmitters kunnen het herstel van je klachten zoals onrust, stress, angst en slaapproblemen belemmeren. Neurofeedback kan in deze gevallen helpen om het brein effectief te leren ontspannen, waardoor lichaam en geest de kans krijgen om te herstellen en cognitief fit te zijn. De gehele energiehuishouding wordt meegenomen: ademhaling, voeding, beweging, slaap etc.”

Dit is de koninklijke weg naar mentale fitheid en volledig in je eigen kracht komen. Het is me een eer om telkens weer die prachtige ontwikkeling bij mensen te mogen zien

Maaike PronkGrensverleggend Burn-outmanagement
Wil je meer weten over hoe jij mensen snel concrete inzichten kan geven om uitval te voorkomen en/of een burn-out te behandelen? Download het e-book ‘Inleiding tot Grensverleggend Burn-outmanagement’ of neem contact met ons op.

Maaike Pronk 3

Proeven van HBM en ACT©?

Hoe ontdek je de verborgen talenten van jouw coachees en medewerkers? Ontdek het op één van onze vrijblijvende kennismakingssessies.

Kennismakingen bekijken