De zin van het leven

Wat kom ik in deze wereld leren en brengen? Heeft het leven zin? Dat zijn serieuze vragen gericht op verdieping van jezelf. HBM Professional Annemieke Mars verdiept zich met veel enthousiasme in deze zingevingsvragen. Wat ze daarvan leert, past ze toe in haar werk als trainer en coach in communicatie, persoonlijke ontwikkeling en leiderschap. Annemieke heeft verschillende accreditaties gevolgd bij myHBMcenter waaronder ook de accreditatie HBM Burn-out. In dit artikel meer over hoe de burn-outmeting haar heeft geholpen om verder aan de slag te gaan met haar levenslessen.

Hoger doel
“Ik ben er van overtuigd dat je met een reden op deze wereld komt,“ zegt Annemieke. Haar eigen missie omschrijft ze als ‘het bewegen van mensen naar een meer bewuste levenshouding’. Ze heeft altijd al interesse gehad in levensbeschouwelijke thema’s rond leven, dood en zingeving. “Gelukkig kom ik steeds meer mensen tegen die ook denken dat er meer is. Spiritualiteit is wat mij betreft niet zweverig, het is de innerlijke weg van bewustwording: je realiseren wie je ten diepste bent en wat je hier op aarde komt halen (levenslessen) en brengen (je missie). Dergelijke thema’s komen aan de orde in persoonlijke coaching, maar ook in MT sessies stel ik bijvoorbeeld vaak de vraag wat het hoger doel is van hun onderneming en van hen zelf.”

HBM Burn-out
Eduard Baas, de founder van de ACT®-meting en de HBM filosofie, heeft onderzoek gedaan naar de invloed van innerlijke patronen op de gevoeligheid voor burn-out. Daar zijn zeven burn-outtypen uitgekomen. Hoe meer stress je ervaart, hoe meer het aangepaste gedrag zichtbaar wordt. Annemieke ziet de burn-outtypen als ‘de zeven belangrijkste menselijke levenslessen’.

Levenslessen
Annemieke heeft na haar commerciële heao opleiding meerdere hbo opleidingen gevolgd op het gebied van zingeving, spiritualiteit en complementaire psychotherapie. Ze schrijft artikelen over levensbeschouwelijke onderwerpen zoals abortus, euthanasie en orgaandonatie. Onlangs heeft ze deze artikelen gebundeld in een boek (uitgave voorjaar 2021) en vertelt ze daarin over haar eigen levensverhaal en visie. Ze deelt daarin een aantal levenslessen op basis van haar eigen burn-outrapport. “Tot mijn verbazing en vreugde was het rapport de ultieme ‘spot on’ samenvatting van mijn eigen lastige levenslessen op het gebied van eigenwaarde en perfectionisme. Mijn ‘burn-outtypes’ zijn Vanitas (onbeduidendheid) en Perfectio (volmaaktheid).”

Onbeduidendheid
In haar boek haalt ze “een paar treffende zinnen” aan uit het rapport. Bij het type Vanitas staat: ‘Al met al laat jij je weinig zien. Dat komt niet voort uit bewuste bescheidenheid, maar uit een innerlijke onzekerheid of jij mag zijn wie je bent.’ “Dat klopt, ik koos als kind bewust voor onopvallend gedrag, om te voorkomen dat mensen boos op me werden en mij zouden straffen. Dat was lijfsbehoud en had niets met bescheidenheid te maken.”

“Verderop in het rapport staat: ‘Om dit te compenseren probeer jij van waarde te zijn door je op de externe wereld van kennis, prestaties en inspanningen te richten.’ Ook dit is heel herkenbaar, ik kom uit een familie van ‘stand en verstand’ zoals mijn moeder zegt. Ik had zelf bedacht dat ik kennelijk iets verkeerd deed en daarom door de kinderen op school gepest werd, als een soort straf. Dus moest ik mijzelf gaan verbeteren. Dat deed ik door goed te presteren op alle terreinen waarin ik actief was: school (hoge cijfers), hobby’s (prijzen winnen met balletwedstrijden), studies (véél opleidingen) en later werk (trainingen tot in de puntjes voorbereiden, vaak onbetaald in mijn vrije tijd).”

Volmaaktheid
“Over Perfectio staat het volgende: ‘Je streeft een duidelijke mate van perfectie na. Dat doe je niet om de perfectie zelf, maar om te voorkomen dat je door de mand valt.’ Ik heb ooit letterlijk tegen mijn baas gezegd (na een minder succesvolle training) dat ik na al die jaren als trainer toch door de mand was gevallen en dat hij me maar moest ontslaan.”

“Een volgende zin is: ‘Je streeft een doel na dat voor jou realistisch oogt, maar in werkelijkheid onbereikbaar is. Het zal duidelijk zijn dat je daardoor onevenredig veel energie kwijtraakt. Maar dat heb je er graag voor over, want falen is geen optie!’ Ook dit herken ik, het is nooit goed genoeg en kan altijd beter. Als ik me niet 100% heb ingezet ben ik verwijtbaar, schuldig, heb ik gefaald en verdien ik straf. En zo ben ik dus weer terug bij mijn onderliggende belemmerende overtuiging: alles in het werk stellen om te voorkómen dat anderen boos op me worden.”

Verantwoordelijkheid
Deze inzichten hebben haar veel gebracht en juist tijdens de accreditatie voor HBM Burn-out waar in ook veel aandacht is voor reflectievragen, voelde Annemieke dat het echt tijd was voor verandering. “Het was voor mij ‘de schop onder de kont’ om nu toch echt keuzes te maken en mijn eigen verantwoordelijkheid te nemen. Ik heb dat gedaan met behulp van een concrete werkvorm (voor geïnteresseerden: het lopen van een labyrint). Ik heb daar mijn belemmerende overtuiging ‘als ik niet goed presteer/perfect ben, heb ik geen recht om te genieten en verdien ik geen liefde’ getransformeerd naar ‘ik ben niet perfect en ik word niet perfect, en toch mag ik van dingen genieten en toch heb ik recht op liefde van mijzelf en anderen’. Ik herhaal deze nieuwe overtuiging regelmatig, als een mantra. Hoewel het pril is durf ik te zeggen dat ik deze levensles nu geleerd heb.”

Preventie
Met deze levenslessen gaan mensen meestal aan de slag als het vaak al ‘te laat’ is. Ze zitten al in een burn-out en/of hebben serieuze fysieke klachten. Annemieke coacht naast mensen die al in een burn-out zitten, juist ook op preventie. Soms is iemand zich al bewust van zijn eigen hardnekkige patronen en wil daar mee aan de slag. “Het burn-outprofiel geeft de échte pijnpunten. Dat is ook als coach heel nuttig, want je kunt heel gericht te werk gaan. Het is een katalysator om direct tot de kern te komen. Uiteraard moet de ander daar wel klaar voor zijn.”

Fysiek
“Wanneer iemand in een burn-out zit, is mijn ervaring dat er wel even wat tijd nodig is om zich eerst fysiek weer beter te voelen. Er is voldoende energie nodig om je proces aan te gaan. Met die reden zet ik dan de ‘Neuro4profiel Test’ in. Deze tool meet de werking van je vier belangrijkste neurotransmitters en geeft inzicht en advies over leefstijl en voeding. Je systeem kan volledig uit balans raken als je niet de juiste voedingstoffen binnenkrijgt of als deze niet goed worden omgezet. Dat kan als gevolg hebben dat je je bijvoorbeeld angstig of depressief voelt. Jouw fysieke, emotionele, mentale en spirituele gesteldheid zijn met elkaar verbonden.”

Annemieke Mars

Grensverleggend Burn-outmanagement
Wil je meer weten over hoe jij mensen snel concrete inzichten kan geven om uitval te voorkomen en/of een burn-out te behandelen? Download het e-book ‘Inleiding tot Grensverleggend Burn-outmanagement’ of neem contact met ons op.

Annemieke

Proeven van HBM en ACT©?

Hoe ontdek je de verborgen talenten van jouw coachees en medewerkers? Ontdek het op één van onze vrijblijvende kennismakingssessies.

Kennismakingen bekijken