Van stress naar veerkracht

Ze weet heel goed wat ze in de wereld wil zetten. En doet dat graag op haar eigen manier. Ze heeft zelf ervaren hoe belangrijk dat voor haar is. Frederike van der Kooi is een energieke en goedlachse dame die veel kansen ziet en altijd meer wil ontdekken. Zoals ze zelf zegt: een ‘multi-passionate onderneemster’. In 2010 kwam zij in aanraking met Eduard Baas en zijn Analytical Competence Tool (ACT®). Dat heeft haar belangrijke inzichten gegeven. Een nieuwe manier van naar jezelf kijken die ze heeft omarmd en waaruit haar, inmiddels vernieuwde, onderneming ‘het HartKantoor’ is ontstaan. Waarin zij gezamenlijk met een vaste en flexibele schil van HBM Professionals, binnen een zakelijke context maximale positieve impact nastreeft. Door mensen en teams via een holistische aanpak met hun natuur en purpose te verbinden.

Hoe ben je met ACT® in aanraking gekomen?
“Op mijn 27e ben ik keihard onderuitgegaan. Ik was net een jaar aan het werk. Dat was een heftige periode. Mensen begrepen het ook niet, omdat ik nog zo jong was en vroegen zich af of ik wel wilde werken. Maar dat was het niet. Ik was te ambitieus. Ik wilde te veel en was het contact met mijn lijf volledig kwijtgeraakt. Ook al tijdens mijn studententijd. Ik kwam bij het UWV terecht waar ik mij niet echt gezien voelde, dus heb mijn eigen re-integratie traject opgezet. Tijdens zo’n zware periode moet je wel naar jezelf kijken. Daarin heeft de ACT®-meting een belangrijke rol gespeeld. Het maakte zichtbaar hoe ik met stress omging.”

Wat vind je belangrijk?
“Het stimuleren van vooruitgang! In beweging zijn is voor mij een belangrijk thema. En ik stimuleer anderen daar ook graag in. Dat kan zijn door het zelf coachen van mensen maar ook juist door mensen met elkaar te verbinden die elkaar versterken. Ik onderneem graag. Ondertussen werk ik met 10 vaste en flexibele HBM Professionals en ben ik degene die graag buiten speelt”, zegt ze lachend. “Vanuit het netwerken zie ik altijd kansen, ook voor anderen. Ik geloof in de kwaliteiten van mensen, daar kijk ik naar. Dat is ook waar de HBM-filosofie voor staat: elkaar aanvullen en/of versterken vanuit ieders natuurlijke kwaliteiten.”

Hoe blijf jij in beweging?
“We zijn allemaal uniek. Ik ben bijvoorbeeld echt geen 9 tot 5 werker. Ik kan heerlijk werken in een high intensity modus. Lekker actief en volop in beweging en op andere momenten zoek ik heel graag alleen de rust op in de natuur. Ik volg ook bewust mijn eigen unieke female flow zodat ik mijn cyclus en vrouwelijke kracht optimaal benut. Je lichaam vertelt je veel. Iedereen reageert bijvoorbeeld weer anders op voeding en niet elke manier van sporten is goed voor jouw lichaam. En jouw voeding en beweging heeft weer invloed op de neurotransmitters in je brein. We hebben als mens ruim 100 neurotransmitters in ons lichaam, waarvan de vier belangrijkste enorme impact hebben op ons prestatie- én herstelvermogen. Denk bijvoorbeeld aan dopamine en serotonine, het zogenaamde ‘gelukshormoon’!”

Op welke manier heeft dat impact?
“Het heeft allemaal invloed op ons denken, voelen en gedrag. Zeker voor mensen die niet voldoende veerkracht ervaren is het belangrijk om ook je lichaam te begrijpen. De mens is een onlosmakelijke combinatie van lichaam en geest. Daarom werken wij tegenwoordig binnen de vernieuwde formule in ieder individueel- of teamtraject ook standaard met het Neuro4Profiel.
Daarmee meten we bij benadering welke neurotransmitters uit balans zijn en brengen we de veerkracht van het brein in kaart om mensen en teams advies op maat te kunnen bieden. Voor balans op alle niveaus: mentaal, emotioneel, fysiek én spiritueel.”

Hoe zie jij de toekomst?

“De coronacrisis heeft mij de kans geboden om weer op een diepere laag met mezelf in contact te komen. Daardoor is mijn purpose sterk voelbaar en voor mij glashelder geworden: align people with (their) nature. Hiervan is het HartKantoor het eerste resultaat. Omdat ik geloof dat we toegaan naar een nieuwe economie waarin Purpose, People en Planet centraal staan voor duurzame waardecreatie. Daarnaast zie ik de ontwikkeling dat steeds meer mannen behoefte hebben aan zingeving en dat er vanuit emancipatoir oogpunt een beroep wordt gedaan op hun vrouwelijke leiderschapskwaliteiten. Daarom start ik medio november met een eigen onlineprogramma voor Personal Leadership Alignment, waarbij ik een groep zelfbewuste, leidende mannen (35-45 jaar) persoonlijk begeleid om meer vanuit hun purpose en natuur te leven en werken: alignment.”

Frederike van der Kooi
LinkedIn

Human Being Management
Wil jij ook met behulp van de HBM-filosofie een belangrijke beweging in gang zetten voor meer impact? Lees hier meer over de ACT®-meting en/of download het e-book Inleiding tot Human Being Management.

Frederike (2)

Proeven van HBM en ACT©?

Hoe ontdek je de verborgen talenten van jouw coachees en medewerkers? Ontdek het op één van onze vrijblijvende kennismakingssessies.

Kennismakingen bekijken