Hoe projecties ons dagelijks leven beïnvloeden

Dagelijks worden we geconfronteerd met tal van zaken die zich afspelen in de wereld zoals de afgelopen periode Corona (Covid-19) en Black Lives Matter. Zaken die op wereldniveau impact hebben en welke bij velen van ons tal van gevoelens en emotionele reacties oproepen.

Kleuring
Hoe wij reageren wordt bepaald door de kleuring die we geven aan de wereld. Deze kleuring is ontstaan door hetgeen we in ons leven hebben meegemaakt. De keuzes die we hebben gemaakt en die bepalen wat we onszelf wel of juist niet (meer) toestaan. Dit alles is opgeslagen in ons (on)bewustzijn en zijn we ons niet bewust van.

Projectiemechanisme
Projectie verandert de wereld in het onbekende gezicht van onszelf” is een uitspraak in de Jungiaanse psychologie. Door het projectiemechanisme projecteren we juist de onbekende inhouden van de psyche op andere personen of voorwerpen en reageren we emotioneel op situaties. Dit is geen bewust proces. Daardoor hebben we dan ook vaak niet in de gaten hoe en wanneer we projecteren.

Eigen projecties ontdekken
Wanneer we meer gaan begrijpen hoe projecties tot stand komen, hoe ze zich positioneren en wat ze te weeg brengen, dan krijgen we een eerlijker beeld over onze innerlijke wereld, wat zich daar afspeelt en heeft afgespeeld. Wil jij meer ontdekken over hoe jouw projecties werken?

Stel je zelf dan eens de volgende vragen:
- Welke persoon irriteert me en waarom? Wat is het negatief gedrag dat ik herken en wat maakt dat ik dit gedrag niet toesta bij mezelf?
- Welke persoon waardeer/bewonder ik en waarom? Wat is het positief gedrag dat ik herken en zie ik dit ook bij mezelf?
- Wat of wie vermijd ik en waarom? Waar ben ik bang voor en hoe komt het dat ik er bang voor ben?

Sta open in je eigen onderzoek, ben eerlijk en mild. Wanneer jij je meer realiseert waartoe je in staat bent, zowel in het licht als in het donker, dan kan jij bewuster je keuzes maken en vanuit mildheid open staan voor wat het leven je brengt.

projectie2

[E-book] Human Being Management & ACT®

Jouw collega, coachee of team zit vol met onbenut. Hoe zorg je dat je hun verborgen talenten niet over het hoofd ziet?

Download e-book