Ik had niet gelijk helder wat de meerwaarde was

Hij is mateloos geboeid door ‘de mens in de organisatie’. Zijn afstudeerscriptie aan het einde van de studie bedrijfskunde ging over ‘macht en leiderschap’ in organisatieveranderingen. Dit fascineerde hem enorm maar was ook een spel wat hij zelf niet langer wilde spelen. (Team) coach en trainer Marien Colijn is 13 jaar geleden voor zichzelf begonnen en zet zijn jarenlange ervaring als leidinggevende en opgedane kennis in om leiders en teams in hun ontwikkeling te begeleiden. Wat gaat goed en wat (nog) niet? Welke ambitie ligt er en hoe kom je daar gezamenlijk en bovenal op een gelijkwaardige manier?

Avonturier
Marien is een van onze HBM docenten en van nature een Strateeg. Dat betekent dat hij op zijn gevoel de route volgt. Voor hem is de reis het doel. Zo is hij ook aan zijn avontuur begonnen als zelfstandige. Hij houdt in zijn privé leven van een vrije manier van reizen en is nieuwsgierig wat hij onderweg tegenkomt. Wil daar vooral van leren en op die manier zichzelf blijven ontwikkelen. Daar krijgt hij energie van.

Van buiten naar binnen

“Als je begint met werken heb je vaak nog geen idee wie je echt bent en wat je kunt. Op basis van verwachtingen ‘van buiten’ ga je aan het werk. Je hebt geen compleet beeld van wat je nog meer kunt. Achteraf gezien was ik destijds in mijn baan steeds meer aan het ‘overleven’ in plaats van mijn hart te volgen. Bij de start van mijn eigen onderneming heb ik in plaats van nog een MBA te halen gekozen voor mijn eerste coachopleiding. Dat ging ineens vooral over mijzelf. Het leek wel therapie”, zegt hij lachend.

Zelfkennis
“Om goed te kunnen coachen is het vooral belangrijk dat je jezelf goed kent. Je bent zelf het instrument dat je inzet. Ik was vóór die eerste opleiding vooral onwetend. Zo ook de eerste keer dat ik met de ACT®-meting in aanraking kwam. Ik vond het wel interessant, maar had niet gelijk helder wat de meerwaarde en de diepgang van het instrument was. Daarna ben ik verder gaan afpellen en kwam ik in mijn echte veranderproces. Tijdens de HBM docentenopleiding realiseerde ik me dat er altijd weer opnieuw huiswerk te doen is.”

Bewustwording
“Bepaalde thema’s blijf je elke keer opnieuw tegenkomen. Dankzij het proces van bewustwording herken je deze thema’s steeds beter en sneller. Vóór deze bewustwording deed je veel meer op de automatische piloot. Op de aangeleerde manier. Nu heb je een keuze en kun je het anders doen. Dat is het idee van de Circle of Change* van HBM. Hierbij zijn de inzichten uit de ACT®-meting heel waardevol. Ik werk er zelf graag mee omdat je in één analyse de thema’s in beeld hebt waarmee je sneller de diepte in kunt.”

Co-Resolve: Inclusieve besluitvorming
“Alles is in iedereen. Boosheid, enthousiasme, hoop, verdriet etc. Daaraan geef ik dan ook alle ruimte tijdens mijn trainingen. Ik werk in de onderstroom en kijk met het team onder de waterlijn. Zo heeft iedereen een stem in de besluitvorming. Ik ga op zoek naar alle stemmen, ook de stem die je (nog) niet hoort of de stem waar we niet op zitten te wachten. In elke stem zit wijsheid.  Zo wordt de potentie van een groep volledig benut. Door alle expertise en kennis van de totale groep te bundelen, komen duurzame beslissingen tot stand. Deze methode heet Deep Democracy. Het gedachtegoed van Co-Resolve (Deep Democracy voor managers en leiders) hebben mijn interventiemogelijkheden verrijkt. Met de krachtige structuur van de Co-Resolve methodiek kun je (online) gesprekken met teams en groepen optimaliseren.”

Marien geeft zelf ook de opleiding Co-Resolve. Mooi om te horen hoe hij heel bewust is van zijn eigen ontwikkeling en die ervaring inzet en zo weer het verschil maakt bij anderen. Een beweging die juist in deze tijd van toegevoegde waard is. Weten wie je bent en hoe je van betekenis wilt zijn. Van de automatische piloot naar (zelf)bewuste keuzes!

Marien Colijn

Human Being Management
Wil jij ook met behulp van de ACT®-meting het verschil maken voor de ander en op die manier een belangrijke beweging in gang zetten naar meer mensgerichte organisaties? Lees hier meer over de ACT®-meting en/of download het e-book Inleiding tot Human Being Management’. Hierin staat de Circle of Change uitgebreid toegelicht.

Marien

Proeven van HBM en ACT©?

Hoe ontdek je de verborgen talenten van jouw coachees en medewerkers? Ontdek het op één van onze vrijblijvende kennismakingssessies.

Kennismakingen bekijken