Alsof het gesprek in de kroeg heeft plaatsgevonden

Martien de Bruijn is Certified Trainer en Master Practitioner of NLP en HBM Professional. Hij werkt als personal coach en trainer in omgeving Eindhoven of op locatie. Zoals hij zelf zegt: “Ik coach gezonde mensen die vastlopen doordat ze bijvoorbeeld een aantal keren de verkeerde afslag hebben genomen. Ik begeleid ze weer naar de juiste weg.” Hij coacht al een aantal jaren naast zijn baan bij de Rabobank waar hij per 1 november 2019, na 26 jaar, uit dienst is getreden. De NLP en HBM trainingen hebben hem zoveel gebracht. Dat gunt hij iedereen. Hij richt zich nu dus volledig op het coachen en trainen. “Te leuk om er niet genoeg ruimte voor te nemen.”

We nemen je mee in een gesprek met een bevlogen man die er goed voor gaat zitten en met stralende ogen zijn verhaal doet. Zijn enthousiasme is meer dan aanstekelijk.

Hoe is het begonnen?

‘De Rabobank is een goede werkgever. Je kunt er veel opleidingen volgen en dat wordt ook gestimuleerd. Mijn inhoudelijke kennis was een paar jaar geleden al behoorlijk op peil na al die jaren dus ik wilde een opleiding doen die niet direct gelinkt was met de Rabobank, maar met mijzelf! Ik wilde mij breder ontwikkelen. Als voorzitter van de OR werd ik op een moment nieuwsgierig naar de manier van vragen stellen van een collega. Hij stelde zijn vragen op zo’n manier dat je het antwoord niet kon ontwijken. Via hem kwam ik in gesprek met Janneke Verbakel, NLP trainer, destijds nog Outwise nu myHBMcenter. Ook van dat gesprek was ik direct onder de indruk. Binnen no time deelde ik dingen die ik nog nooit zo snel op tafel had gelegd. Dat ik de NLP opleiding ging volgen was dus snel besloten. Ik dacht in die periode ook geregeld aan wat ik eigenlijk wilde worden…..leraar of trainer….’

Alsof het gesprek in de kroeg heeft plaatsgevonden
‘Na de NLP Practitioner ben ik de NLP Master Practitioner gaan volgen. Deze training eindigt met een breakthrough coachsessie van 5 uur. Je volgt een bepaald stramien, maar ik merkte al snel dat ik dat stramien losliet en puur vertrouwde op mijn gevoel. Als feedback ontving ik: “alsof het gesprek in de kroeg heeft plaats gevonden”. Zo puur én effectief. Ik was geslaagd! Dat gaf mij zo’n boost dat ik op de weg terug naar huis in de auto bedacht om er direct vorm aan te geven en ik schreef mij in bij de KvK. Ik ben mijn opgedane kennis verder in de praktijk gaan brengen en na de 1e coachingsessie ontving ik al zeer waardevolle feedback: “Ik weet niet wat je hebt gedaan, maar ik krijg zoveel reacties. Mensen zien echt aan mij dat ik positief veranderd ben.”

Wat gebeurt er dan eigenlijk?
‘Met NLP zorg je ervoor dat verandering plaatsvindt op onbewust niveau. 95% van ons gedrag wordt gestuurd door ons onbewuste. Dat onbewuste is dus heel krachtig. Op een positieve manier, maar soms ook negatief. Met NLP gaan we jouw aangeleerde (ongewenste) gedrag anders aansturen. Onopgeloste gebeurtenissen pakken we anders vast zodat je niet meer blijft worstelen met gedrag dat je in de weg staat. Het heeft mij erg veel gebracht. Bijvoorbeeld dat ik altijd een zekerheidszoeker was. Ik was doodsbang om zelf te gaan ondernemen en mij niet voldoende bewust van mijn kwaliteiten die mij wel degelijk een ondernemer maken. Tijdens een recente waardenoefening van NLP, waarmee ik bepaalde wat voor mij écht belangrijk is in mijn werk, kwam zelfs ‘zekerheid’ niet meer voor in mijn top 30…. ‘ Mijn keuzes bepaal ik nu veel meer op mijn gevoel en waarden zoals vrijheid, passie en nieuwsgierigheid. Dat geeft vertrouwen en de juiste energie!

Hoe combineer je NLP met HBM?
HBM heeft ook aandacht voor de gehele mens en geeft met de ACT-meting inzichten op cognitief én onbewust niveau. Ik start dus altijd met de meting. Dat zorgt direct voor een scherpe vraagstelling. De meting laat zien wie je van nature bent. Oftewel jouw natuurlijke kracht en ook jouw ontwikkelpotentieel. Zo ga je veel gerichter naar de kern. Het versterkt elkaar dus enorm.’

Hoe nu verder?
‘Aan de slag! Zegt hij lachend. Nu heb ik echt de tijd voor mijn bedrijf. Daar ligt nu de focus op. Ik ben tevens co-founder van Millennial Lift waarbij we ons richten op de persoonlijke ontwikkeling van de millennials en ondernemers en leidinggevenden meer inzicht willen geven in deze generatie. Op dit moment lopen er meerdere trajecten met coachees en blijf ik mijn gevoel volgen bij dat waar ik iets kan toevoegen. Je ziet helaas steeds meer dat mensen zichzelf van binnen anders voelen dan dat ze naar buiten toe uitstralen. Loop je daar te lang mee dan ga je er last van krijgen. Ik help mensen graag in een eerder stadium zodat ze meer rust en ruimte ervaren. ‘

Martien de BruijnWil jij je ook breder ontwikkelen en je dromen waarmaken? Start met De ACT-meting voor meer inzicht in jouw natuurlijke kracht en ontwikkelpotentieel! Terugkoppeling kan door een van onze HBM professionals verspreid door heel Nederland.

Klik hier voor meer info over HBM & NLP

Martien2

Proeven van HBM en ACT©?

Hoe ontdek je de verborgen talenten van jouw coachees en medewerkers? Ontdek het op één van onze vrijblijvende kennismakingssessies.

Kennismakingen bekijken