The road ahead

Het nieuwe jaar, een nieuw decennium ligt voor ons. De blik op de toekomst dus…
Of toch eerst reflecteren op de voorbije tijd?

Als klein meisje groeide ik op in een streng christelijk gezin waarin terugkijken naar het achterliggende jaar de gelegenheid was om je fouten te overdenken en je daarvoor te schamen. Jarenlang wilde ik daarom alleen maar naar voren kijken. De toekomst was nog “schoon” en alles nog mogelijk.

Nu heel veel jaren later begin ik het ritueel van terugkijken weer te waarderen. Maar nu vanuit de behoefte om te leren van dat wat achter me ligt. Zonder bewustzijn over het verleden kan de toekomst namelijk niet anders doen dan zich herhalen. Natuurlijk we weten geen van allen wat de toekomst voor ons in petto heeft maar onze reactie op gebeurtenissen zal zonder bewustzijn zeer waarschijnlijk dezelfde zijn.

Vanuit HBM vinden we bewustwording heel belangrijk. Zonder bewustwording geen groei. Dus durf terug te kijken maar dan met het oog op de toekomst. Zoals je bij het autorijden je achteruitkijkspiegel gebruikt. Als ik deze metafoor verder doortrek dan is het allerbelangrijkste als we onderweg zijn om onze blik op de weg te houden. Bewust van het hier en nu, gericht op de toekomst en lerend van dat wat achter ons ligt. En natuurlijk, een mooi muziekje en een goeie koffie maakt je rit (nog) fijner.

Ik wens iedereen een goede reis

Rudie Nijhof

spiegel

Proeven van HBM en ACT©?

Hoe ontdek je de verborgen talenten van jouw coachees en medewerkers? Ontdek het op één van onze vrijblijvende kennismakingssessies.

Kennismakingen bekijken