Forse toename psychische klachten bij zorgpersoneel

- Reactie op artikel-

Volgens het IZZ, het ledencollectief voor zorgmedewerkers ontving bijna 7 procent van de medewerkers in 2018 psychische zorg. Dat was in 2014 nog maar 4,7 procent. De personeelstekorten en de daarmee gepaard gaande hoge werkdruk zouden een rol spelen in de grote toename van psychische klachten bij werknemers in de zorg.
En jongeren zouden op hun eerste werkdag veel verantwoordelijkheid krijgen. Zo zijn ze bijvoorbeeld in hun eentje verantwoordelijk voor een hele afdeling in het verpleeghuis.

Kaders nodig
Hoewel ieder mens en dus ook iedere medewerker in de zorg uniek is zien we vanuit myHBMcenter een patroon. Een hoge betrokkenheid, empathie en een sterk verantwoordelijkheidsgevoel zijn kenmerkende kwaliteiten. Wat simpeler gezegd; “mensen in de zorg willen mensen helpen”. Daar schuilt zoals wij dit zien ook een risico in als er geen kaders zijn waarbinnen medewerkers deze kwaliteiten kunnen inzetten.
Het gebrek aan kaders vanuit de werkgever is een evident probleem. Geef een enthousiaste nieuwe medewerker enorm veel verantwoordelijkheid dan zal die medewerker deze ook willen waarmaken ook al is het duidelijk teveel.

Verantwoordelijk
Vanuit HBM voegen we nog een andere invalshoek toe. Als de medewerker zich zeer verantwoordelijk voelt zien we vaak dat diezelfde mensen vaak al op jonge leeftijd in hun leven (in het gezin van herkomst) verantwoordelijkheid hebben moeten dragen. Bijvoorbeeld voor broertjes en zusjes maar ook vaak voor ouders die daar zelf minder toe in staat waren. Deze “pijngedreven” kwaliteiten zijn daarom heel krachtig maar ook enorm vermoeiend. Inzicht hierin kan ruimte geven om weer met plezier en binnen de grenzen van het redelijke het beste van jezelf te geven.

Onze oproep is dan ook dat er meer aandacht mag komen voor de zorgmedewerker en zijn of haar zorgen.

Zorg

Proeven van HBM en ACT©?

Hoe ontdek je de verborgen talenten van jouw coachees en medewerkers? Ontdek het op één van onze vrijblijvende kennismakingssessies.

Kennismakingen bekijken