Een jaar lang vakantiegevoel

Tja en dan is de vakantie weer voorbij en is dat wat zover weg leek weer realiteit.
Misschien verheugde jij je op je terugkeer naar huis en werk omdat vakantie je ontregelt maar meer waarschijnlijk is het dat je best nog wat langer al die verantwoordelijkheden die bij het “gewone” leven horen, had willen uitstellen.

Over verantwoordelijkheid gesproken. Verantwoordelijkheid zien de meeste mensen als een, al dan niet mentale, to do list waar zij uitvoering aan moeten geven. Dag in, dag uit. In de vakantie heb jij wellicht geprobeerd om je hoofd leeg te maken en je hebt er tegelijkertijd over nagedacht wat je nu echt gelukkig maakt in je (werkend)leven. Naast de to do list ontstond er een nieuwe lijst met dingen die je niet meer gaat doen of die je gelukkiger gaan maken. Best paradoxaal eigenlijk. Het wordt er nog drukker van in je hoofd.

Verantwoordelijkheid die wij ervaren in ons werkend leven, in onze buitenwereld, creëert vaak gestresste gevoelens en zorgen in onze binnenwereld. Volgens HBM ligt de oplossing in de volgorde waarin we verantwoordelijkheid nemen. Het is belangrijk om eerst verantwoordelijkheid te nemen voor jouw binnenwereld. Wat maakt je zo verantwoordelijk, zo perfectionistisch en gespannen? Waarom pieker je zoveel? Met andere woorden, een beetje overzicht en inzicht in je innerlijke patronen. Een beetje aandacht voor jezelf.

Dat is ook verantwoordelijkheid nemen, maar dan voor de gezondheid van jouw eigen binnenwereld. Leven en werken van binnen naar buiten, zorgt ervoor dat de rust van je vakantie in je dagelijks leven voortduurt.

Rudie Nijhof

Verantwoordelijkheid leidt tot ondernemerschap. Wil je meer weten over hoe HBM mensen stimuleert om eigen verantwoordelijkheid te nemen?  Download dan hier het e-book ‘Inleiding tot Human Being Management’.

Hangmat

Proeven van HBM en ACT©?

Hoe ontdek je de verborgen talenten van jouw coachees en medewerkers? Ontdek het op één van onze vrijblijvende kennismakingssessies.

Kennismakingen bekijken