Zelfreflectie is niet diep nadenken over wie je bent

Een goede leider is een leider die oprecht in staat is om naar zichzelf te kijken en zijn belemmeringen op onbewust niveau te herkennen en te erkennen.

Wat voor type leider je ook bent, je hebt volgers. Dat brengt verantwoordelijkheid met zich mee. De medewerker de weg wijzen, motiveren en enthousiasmeren bij het lopen op die weg die medewerkers stimuleren het allerbeste uit zichzelf te halen.

Oprecht in staat om naar zichzelf te kijken
Een goede leider is ook een leider die oprecht in staat is om naar zichzelf te kijken en belemmeringen op onbewust niveau te herkennen en te erkennen. De leider die volgens HBM werkt en denkt, kan zijn beslisruimte vergroten als hij of zij zich bewust wordt van innerlijke belemmeringen in de vorm van aangepast gedrag. Dat gedrag vervormt onder druk of stress en kost erg veel energie.

Innerlijke belemmeringen
Hoe herken je je innerlijke belemmeringen? Die herken je niet zomaar. Daar is zelfreflectie voor nodig. Een leider die zegt: “Ik ben goed zoals ik ben, want anders was ik niet zover gekomen”, komt in een vicieuze cirkel terecht in plaats van duurzame verandering. De zelfreflectie beperkt zich tot het bewuste deel van zijn of haar persoonlijkheid. Dat maakt de beslisruimte beperkt en daardoor kunnen er geen onbevooroordeelde keuzes worden gemaakt.

Zelfreflectie
HBM daagt iedereen, en speciaal leiders, uit tot zelfreflectie! En dat is niet reflecteren op je bewuste gedrag! Het is niet diep nadenken over wie je bent. Het is reflecteren op je onbewuste aansturing, omdat daar de sleutel tot bewustwording, grotere beslisruimte en verantwoordelijkheid ligt.

Onbewuste
Ons gedrag wordt niet bepaald door dat wat we weten en de kennis die we hebben, maar door onze onbewuste aansturing. In het onbewuste ligt de kern en de aanleiding van ons gedrag. Psychiater R.D. Lang heeft een mooi gedicht geschreven over het onbewuste:

De reikwijdte van wat we doen en denken
Wordt, door wat we niet merken,
Bepaald, beperkt.
En omdat we niet merken
Dat we dat niet merken
Kunnen we maar verrekte weinig doen
Om een verandering te bewerken
Tot we merken
Dat juist het feit dat we het niet merken
Onze daden en gedachten bewerkt

Maar hoe kom je nu bij je onbewuste?
Daarvoor heeft Eduard Baas de ACT®-meting ontwikkeld. Deze meting geeft toegang tot jouw onbewuste deel. De Analytical Competence Tool (ACT®) maakt gebruik van woorden en uitvoerig geteste beelden. Juist deze combinatie van woorden en beelden maakt het uniek. Beelden kun je niet met je hoofd analyseren.

Wil je hier meer over weten, neem gerust contact met ons op of lees hier meer over de ACT®-meting.

Bewustwording 2

Proeven van HBM en ACT©?

Hoe ontdek je de verborgen talenten van jouw coachees en medewerkers? Ontdek het op één van onze vrijblijvende kennismakingssessies.

Kennismakingen bekijken