Stress: het verschil tussen jou en je bestemming

Je bestemming is écht van jou en ligt zelden langs de route die je ouders je zijn voorgegaan.

Velen van ons kennen het gevoel. Je wordt eerder wakker dan normaal, maakt je zorgen om de kleinste dingen en voelt spanning in je hele lichaam. Je verzint allerlei cognitieve geruststellingen: ‘Ik moet me niet zo druk maken, het komt allemaal wel goed en over een week is alles anders’. Je ‘weet’ dit, maar het heeft geen effect op dat nare gevoel: je ervaart stress.

We zien als oplossing van Stress vaak het vervullen van een cognitieve wens, zoals het op vakantie gaan, het kopen van een groter huis, een betere auto enzovoort. Echter wordt stress, hoe vreemd het je ook zal lijken, niet opgeroepen door het onvervuld zijn van dit soort cognitieve wensen. “Stress komt op als je belemmerd wordt in je reis naar je innerlijke bestemming.” Velen onderschatten dat de basis van je bestaan niet wordt gevormd door je cognitieve wens maar door je innerlijke verlangens. De oorzaak van stress ligt dus niet in de buitenwereld, maar in onze binnenwereld.

Natuurlijk zijn binnen- en buitenwereld met elkaar verweven. Als je weinig geld hebt zullen je innerlijke verlangens geraakt kunnen worden. Sommigen kunnen accepteren dat ze een eenvoudig leven (moeten) leiden, terwijl dit voor anderen hun grootste angst is. Hun innerlijke verlangens hebben geld nodig om op hun persoonlijke bestemming te komen. De betekenis van dit geld is dan interessant. Geld kan bijvoorbeeld staan voor vrijheid. Denk dus bij geld niet aan biljetten maar aan vrijheid. Zij hebben vrijheid nodig om hun innerlijke bestemming te realiseren.

Cognitief valt er weinig te doen aan stress. Alle goed bedoelde adviezen ten spijt helpt het niet als anderen tegen je zeggen: “het komt wel goed”; of “je moet je er niet zo druk over maken”. Wat helpt is te onderzoeken wat je innerlijke bestemming is! Wat verlang jij van het leven, en wat gebeurt er met je als het vervullen niet lukt?”. De angst of de schuld die we dan voelen zijn een mooi ingang om ons bewust te worden van waarom we doen wat we doen. Er kan bijvoorbeeld blijken dat je innerlijke bestemming niet van jou is maar door jou opgepikt werd uit je omgeving! Bewust worden van je innerlijke bestemming helpt je om steeds meer te worden wie jij bent. En als extra krijg je er een geweldig cadeau bij: stress krijgt minder vat op je en je kan weer in je natuurlijke kracht staan.

Eduard Baas

P.S. Wil je meer weten over hoe wij je hierin kunnen begeleiden? Neem gerust contact op.

Beach_Child_footsteps

Proeven van HBM en ACT©?

Hoe ontdek je de verborgen talenten van jouw coachees en medewerkers? Ontdek het op één van onze vrijblijvende kennismakingssessies.

Kennismakingen bekijken