rudie

Ongeremd enthousiasme

“Burn-out is een zware term. Opgebrand. Als een kaars. Over en sluiten. Wij kiezen voor een andere term. Ongeremd enthousiasme.”

De grote gemene deler bij Burn-out is een enorme drive maar het onvermogen om dit enthousiasme gericht te sturen en te begrenzen.

Op het eerste gezicht lijkt niet iedereen met een Burn-out ongeremd enthousiast. Sommigen zijn juist stil en niet heel zichtbaar. Dit komt omdat we ongeremd enthousiasme associëren met zichtbaar spontaan en actief gedrag gevolgd door een grote vermoeidheid en eindigend als we niet oppassen in een Burn-out. Dit is echter te eenvoudig. Want Burn-out is er in alle soorten en maten.

Het enthousiasme kan gericht zijn op het pleasen van de omgeving, aardig willen zijn maar ook perfectie bereiken of zeer doelgericht zijn. Met het kiezen van de invalshoek van ‘ongeremd enthousiasme’ kiezen we voor de mens als centrale factor. Dit lijkt logisch maar het is een totaal andere invalshoek dan die van de ‘reguliere’ Burn-out benadering.

Deze gaat grotendeels uit van de externe omstandigheden zoals werkdruk, privé situatie, lifestyle en fysieke oorzaken. Wij stellen de mens en zijn of haar gevoeligheid centraal.

De grote vraag blijft namelijk: Waarom krijgt de één onder gelijke omstandigheden wel een Burn-out en de ander niet? Pas als je de gevoeligheid van iemand kan aanwijzen worden de uiterlijke omstandigheden relevant.

Natuurlijk een goede work-life-balance en een gezonde lifestyle zijn zinvol en verlichten de klachten maar pas als je de specifieke gevoeligheid voor Burn-out van iemand kent, kun je een gerichte aanpak kiezen. Anders blijft het met hagel schieten.

Kort samengevat blijft er een eenvoudige formule over:
Draagkracht (gevoeligheid) plus Draaglast (uiterlijke omstandigheden) is kans op Burn out.

Meer weten over hoe je de gevoeligheid voor een Burn-out kan meten? Kijk hier

Rudie Nijhof

artem-maltsev-1318977-unsplash

Proeven van HBM en ACT©?

Hoe ontdek je de verborgen talenten van jouw coachees en medewerkers? Ontdek het op één van onze vrijblijvende kennismakingssessies.

Kennismakingen bekijken